Hyppää pääsisältöön

Pandahuumaa! Näin Pyryn ja Lumin vastaanotto sujui lumisella Helsinki-Vantaalla

Julkaistu
19.01.2018 klo 15:50
Panda
Lentoasema vastaanotti kiinalaisen pandakaksikko Jin BaoBaon ja Hua Baon sankassa lumisateessa torstaiaamuna. Seurasimme historiallista hetkeä ja lentokentän valmisteluja.

Lunta pyrytti sakeanaan, kun torstai-aamu avautui Helsinki-Vantaalla. Etelä-Suomen mustan talven muuttuminen vihdoin valkeaksi juuri torstaina onkin enemmän kuin osuvaa, sillä juuri eilen Helsinki-Vantaan kautta kulkivat Suomen ensimmäiset pandat, jotka saivat lempinimikseen Pyry ja Lumi.

Asematasoa valvova marshaller Heikki Kari kertoo, että lentoaseman työntekijät olivat jo aamuvarhaisella paikalla valmistelemisessa kenttää pandojen saapumiseen. VIP President -terminaalin edusta aurattiin lumesta, edusta hiekoitettiin, ja Kiinan, Suomen ja EU:n liput nostettiin salkoon, ja terminaalin edustalle on asennettu mediaseinä.

Myös terminaalin sisätilat oli valmisteltu lehdistölle ja tilaisuuden kutsuvieraille. Lehdistötilaisuuden aluksi tarjoiltiin pandakakkukahvit ja tilaan oli tuotu suuria näyttöruutuja, joilta vieraat pääsivät näkemään lähikuvaa pandojen saapumisesta.

Paras mahdollinen lahja 100-vuotiaalle Suomelle

Yhdeksästä eteenpäin paikalle saapuikin kymmenittäin median edustajia – mukana kaikki Suomen päämediat – sekä Kiinan, Suomen, Ähtärin kaupungin sekä Ähtärin eläinpuiston edustajat.

”On erittäin suuri kunnia saada todistaa Hua Baon ja Jin Baobaon saapumista Suomeen. Se, että Suomi on mukana Kiinan jättiläispandan suojeluprojektissa, on todella hieno asia. Uskon, että maidemme erittäin lämpimät ja luottamukselliset välit ovat tehneet tämän mahdolliseksi. Tämän parempaa lahjaa emme olisi voineet Kiinalta saada [100-vuotis]merkkivuotemme kunniaksi”, totesi lehdistötilaisuudessa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

”Se, että pandahankkeessa Kiinan ja Suomen välillä kesti vain kolme vuotta, on osoitus siitä, että luotamme toisiimme”, sanoi myös Kiinan suurlähettiläs Chen Li. 

Lähettiläs myös arveli, että Suomessa alkoi pyryttää lunta juuri sillä hetkellä, kun pandat aloittivat matkansa Kiinan Chegdusta kohti Ähtäriä.

”Se on Suomen tapa vastaanottaa Lumi ja Pyry. Löytyykö suomesta sanaa, joka tarkoittaa lumen poikasta?” Li kysyi. ”Toivon kovasti, että voimme alkaa käyttää sanaa jo ensi vuonna, kun Lumi ja Pyry saavat poikasia.”

Lähettiläs toivoi myös, että pandapari tulee rakastumaan uuteen kotiinsa Ähtärissä. Paitsi osa Kiinan ja Suomen välistä diplomatiaa, Pyry ja Lumi ovat ennen kaikkea osa jättiläispandan suojeluprojektia. Niiden toivotaan lisääntyvän Ähtärissä, jonka lumiset olosuhteet muistuttavat pandan luonnollista elinympäristöä.

Täydellinen lentomatka

Aikataulun mukaisesti kello kymmeneltä pandoja kuljettava lentokone – Ilyushin IL-76TD-90TD – pääsi laskeutumaan Helsinki-Vantaalle. Nelimoottorinen rahtikone on alun perin suunniteltu armeijakaluston, ei villieläinten kuljettamiseen, kertoo Ähtärin eläinpuiston mainostoimistokumppani I2:n Jari-Pekka Jouppi:

”Sillä voidaan kuljettaa useita panssarivaunuja, mutta tänään vain kaksi pandaa. Eläimet mahtuisivat kyllä pienempäänkin koneeseen, mutta pandojen lennosta haluttiin suora, ja pienempien rahtikoneiden olisi ollut pakko tehdä välilasku tankkaamista varten.”

Jouppi kertoo myös puhuneensa Ähtärin pandahoitaja Anna Palmrothin kanssa, jonka mukaan pandojen lento on sujunut ”täydellisesti.”

”Uros on syönyt jo kaiken bambunsa ja myös naaras on syönyt eväitä, mikä kertoo siitä, että ne voivat hyvin. Uros Hua Bao on tunnettu hyvästä ruokahalustaan, ja kiinalaiset panda-asiantuntijat ovatkin arvioineet, että siitä voi mahdollisesti tulla täysi-ikäisenä jopa maailman suurin panda”, sanoo Jouppi.

Pian laskun jälkeen pandakoneeseen nousi rajaeläinlääkäri, joka totesi Pyryllä ja Lumilla olevan kaikki hyvin. Tullin virkailijat tarkastivat samalla eläinten asiakirjat.

Nopea vilahdus pandoista ennen matkaa Ähtäriin

Pitkän odotuksen jälkeen rahtikoneen perässä oleva ramppi laskettiin alas ja pandat nostettiin kuljetuslaatikoissaan pyörillä kulkeville laveteille.

Kun laatikoita peittävät luukut nostettiin ylös, pleksilasin takaa saadaan ensi kertaa nähdä Suomen omat pandat livenä. Eläimet istuivat laatikoissaan bambunoksien ympäröimänä ja mutustelivat kaikessa rauhassa eväitään.

Kutsuvieraat Kiinan suurlähettilästä myöten kuvasiat kännykkäkameroillaan pandojen ohikulkua ja hihkuvat ilosta uusien tulokkaiden kulkiessa letkassa mediaseinän ohi, jossa lehtikuvaajat saivat ottaa niistä kuvia hetken ajan.

Lopuksi eläimet nostettiin trukilla terminaalin vieressä odottavaan DHL:n rekkaan. Näin päättyi niiden lyhyt vierailu Helsinki-Vantaalla, ja matka kohti uutta kotia Ähtärin eläinpuistossa sai jatkua.

Lumi ja Pyry tulevat viettämään seuraavat 15 vuotta Ähtärissä: ensi kertaa pandatalo avataan yleisölle 17. helmikuuta.

Lue lisää pandojen saapumisesta

Ihmisiä & Ilmailua