Ohita navigaatio

Tiedätkö, mitä tapahtuu, jos rajatarkastusautomaattiin menee kaksi ihmistä kerralla?

Artikkeli julkaistu
24.05.2018 klo 09:00
Rajatarkastus
Matkustus
Vaikka lentokentällä voi yleisesti ottaa rennosti, rajatarkastuksessa ei kannata sählätä. Lentokentällä kulkee ihan oikea valtion raja, jonka ylittäminen ilman tarkastusta voi olla rikos.

Rajavartiolaitos tiedotti helmikuussa tapauksesta, jossa kaksi Suomen kansalaista yritti mennä Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhtä aikaa lähtötarkastuksen portin läpi. Asiasta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat.

Sähläys automaatilla voi kuulostaa arkiselta sattumukselta, mutta kyseessä on melko vakava asia: Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan kyse on rikoslain 17 luvun 7 pykälän mukaisesta valtionrajarikoksesta, josta rangaistuksena voi olla sakosta ankarimmillaan vuoteen vankeutta.

– Olennaista rikosepäilyssä on rajatarkastuksen välttäminen. Jos tarkoituksena on välttää toisen ihmisen osalta rajatarkastus, silloin saattaa tulla kysymykseen valtionrajarikos, kertoo rikostorjuntayksikön päällikkö Juho Vanhatalo Suomenlahden merivartiostosta.

Rajatarkastusta ei siis saa yrittää vältellä. Mikäli koittaa puikkelehtia automaatin läpi omaa passiaan esittämättä, on kyseessä aivan samanlainen rikos kuin siinä tapauksessa, jos ihminen ylittäisi valtionrajan rajanylityspaikan ulkopuolelta, esimerkiksi metsän halki.

Toisaalta valtionrajarikos on rangaistava vain, jos se on tahallinen. Vahingossa tehdystä rikkomuksesta ei yleensä rangaista.

– Kukaan ei voi vahingossa syyllistyä valtiorajarikokseen siksi, että tekee pienen virheen laitetta käyttäessä, Vanhatalo jatkaa.

Rajatarkastusautomaatit yleistyvät

Automatisoitu rajatarkastus perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Biometrisessä passissa on mikrosiru, jonka tiedot laitteen lukija tarkastaa. Rajatarkastusautomaatti vertaa matkustajan kasvojen yksilöllisiä mittasuhteita passin sirulla olevaan kuvaan.

Helsinki-Vantaalla on käytössä passiautomaatteja, sillä ne nopeuttavat ja sujuvoittavat tarkastusta.

Normaalitilanteessa matkustaja läpäisee automaattisen rajatarkastuksen noin 15 sekunnissa. Automaattia voivat käyttää vähintään 130 senttimetriä pitkät matkustajat. Pyörätuolilla liikkuvan ja sylilapsen kanssa matkustavan on edelleen kuljettava perinteisen rajatarkastuksen kautta.

Rajatarkastusautomaattien toiminta on hyvä tuntea, sillä vuodesta 2017 saakka EU-kansalaisten käytössä on ollut ainoastaan biometrisiä passeja, ja automaattien määrä tulee lisääntymään myös muissa Euroopan maissa.

Lue lisää:

Kenkäskanneri sujuvoittaa turvatarkastusta

Nämä matkustusasiakirjat pitää olla mukana lennolla