Ohita navigaatio

Nämä matka-asiakirjat tarvitset mukaan lennolle

Artikkeli julkaistu
11.03.2014 klo 10:18
Arkistointipäiväys
Matkustusasiakirjat.
Matkustus
Kun lähdet lennolle, ota mukaasi kaikki matkan aikana tarvittavat lentoliput, henkilöllisyystodistus ja tarvittavat maahantulopaperit.

Henkilöllisyyspaperit, maahantulo- ja maastapoistumisasiakirjat ja milloin niitä tarvitset

 • Passi on kaikkien kätevin matkustusasiakirja, sillä se kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen kaikissa maissa ja kaikille lentoyhtiöille. Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Joissakin maissa passin tulee olla voimassa 3 - 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.
 • Tarvitset henkilöllisyystodistuksen myös kotimaanlennoilla ja matkustettaessa Pohjoismaihin. Ajokortti riittää näihin kohteisiin lennettäessä.
 • Osa Euroopan maista hyväksyy henkilöllisyystodistukseksi myös uudenmallisen henkilökortin.
 • Myös lapsi tarvitsee oman passin.
 • Tarkista matkatoimistostasi tai ulkoministeriöstä etukäteen, tarvitaanko kohdemaahan viisumi.
 • Kun matkustat Yhdysvaltoihin, sinulla pitää olla Esta-matkustuslupa. Selvitä omalta lentoyhtiöltäsi, tarvitsetko lisäksi muita asiakirjoja.
 • Jos passi on jäänyt kotiin, Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisi voi myöntää kertaluonteisen pikapassin.

Lentoyhtiöt voivat tarkistaa henkilöllisyyden lähtöselvityksessä ja lähtöportilla koneeseen nousun yhteydessä. Schengen-maihin matkustettaessa sitä ei ole kuitenkaan EU-asetusten mukaan pakko tehdä. Osa lentoyhtiöistä tarkistaa henkilöllisyyden aina, osa vain muualle kuin Schengen-maahan matkustettaessa.

Kun matkustat Schengen-maiden ulkopuolelle tai palaat sieltä, Rajavartiolaitos tarkistaa kaikkien matkustajien passit. Helsinki-Vantaalla pääset mennen tullen jonojen ohi helposti passiautomaatin kautta.

Passista kannattaa ottaa mukaan valokopio tai kuva kännykkäkameralla. Katoamistilanteissa se helpottaa asiointia paikallisten viranomaisten ja suurlähetystön kanssa.

Lentoliput ja tarkastuskortti

Kaikki matkan aikana tarvittavat lentoliput kannattaa ottaa mukaan joko paperitulosteina tai ainakin vähintään mobiililaitteeseen tallennettuna.

Jos teet lähtöselvityksen internetissä, tulosta tarkastuskortti (boarding pass, boarding card, koneeseen nousukortti) mukaasi. Myös sähköinen tarkastuskortti mobiililaitteessasi kelpaa.

Tarkastuskortti on esitettävä lentoasemalla useassa pisteessä. Pidä se helposti saatavilla koko ajan, kun liikut lentoasemalla. Tarkastuskortti voi olla joko paperituloste tai tekstiviesti. Lentoyhtiön kanta-asiakaskortille tai luottokortille tallennetut lentotiedot eivät kelpaa.

Tarkastuskortti esitetään:

 • turvatarkastajalle
 • porttialueen myymälöissä kassalla, kun teet ostoksia
 • passintarkastuksessa
 • lähtöportilla virkailijalle

Aiheeseen liittyvät linkit ja lisätiedot

Rajavartiolaitos: Schengen-maat, passivapaus

Passintarkastus lentoasemalla

Poliisi: passien ja henkilöllisyystodistusten anominen

Lentoaseman poliisi: Pikapassi

Ulkoministeriö: Viisumiohjeita ja passin katoaminen ulkomailla

Ulkoministeriö: Matkustusilmoitus

Trafi: Lentoyhtiöiden velvoitteet henkilöllisyyden tarkistamiseksi

Lentoyhtiöt

Näin toimin turvatarkastuksessa

Ostokset lentoasemalla