Ohita navigaatio

Ympäristökuorman vähentäminen Punaisen Ristin kanssa laajenee: tavaroita kierrätykseen nyt myös Rovaniemellä, Oulussa, Turussa ja Tampereella

Artikkeli julkaistu
05.10.2018 klo 14:47
Uusi turvatarkastuspiste Helsingin lentokentällä.
Matkustus Vastuullisuus
Finavialle jää päivittäin käsiin paljon turvatarkastuksessa poistettuja esineitä. Hävittämisen sijaan osa haltuun otetuista esineistä lahjoitetaan Suomen Punaisen Ristin kierrätystavaratalo Konttiin. Yhteistyötä laajennetaan nyt Helsinki-Vantaan lisäksi myös muille lentoasemille.

Käsi- ja ruumamatkatavarat tarkastetaan viranomaisten ohjeiden mukaan ja lentokoneessa kielletyiksi määritellyt esineet joudutaan poistamaan matkatavaroista. Finavia pyrkii tiedottamaan matkustajia kuljetusrajoituksista, mutta kun tieto ei tavoita ajoissa, voidaan esineitä joutua poistamaan turvatarkastuksessa. Finavian hakukoneella voit kokeilla, saako tavaran ottaa mukaan matkustamoon tai voiko sen pakata ruumaan.

Sesonkiaikana Rovaniemellä poistetaan 50-200 esinettä päivässä

Finavia ja Suomen Punainen Risti tekevät yhteistyötä jätteen määrän vähentämiseksi ja esineiden eliniän pidentämiseksi. Yhteistyö käynnistyi Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime vuoden joulukuussa, ja hyvien kokemusten myötä sitä päätettiin laajentaa myös muille Finavian lentoasemille. Nyt yhteistyö on käynnistynyt jo Rovaniemellä, Oulussa, Turussa ja Tampereella.

”Yhteistyö Suomen Punaisen Ristin kanssa on lähtenyt hyvin käyntiin. Eniten matkustajilta poistetaan Powerbank-varavirtalähteitä, muita akkuja ja tulentekovälineitä. Poistettujen esineiden määrä vaihtelee paljon, mutta talven sesonkiaikoina poistetaan jopa 50-200 esinettä päivässä”, kertoo palveluvastaava Pentti Stoor Rovaniemen lentoasemalta.

”Kontin henkilökunta noutaa hyväntekeväisyystarkoituksessa myytäviksi soveltuvat esineet lentoasemalta. Tähän mennessä Konteille on luovutettu Rovaniemellä muun muassa viisi laatikollista varavirtalähteitä. Esineitä on kertynyt säilytettäväksi noin vuoden ajalta, ja osa on palautettu takaisin matkustajille. Aikaisemmin kaikki esineet, joita matkustajat eivät ole pyytäneet palautettavaksi ovat menneet hävitettäväksi. Lentoaseman henkilökunta iloitsee siitä, että turvatarkastuksessa poistetut esineet menevät nyt hyötykäyttöön hävittämisen sijaan”, jatkaa Stoor.

Kuukauden säilytys ennen luovutusta Punaiselle Ristille

Kaikkia ruumamatkatavaroista poistettuja esineitä säilytetään lentoasemilla vähintään kuukausi, koska matkustaja ei ole tarkastushetkellä paikalla. Käsimatkatavaroista poistetut tavanomaiset esineet taas menevät pääsääntöisesti hävitykseen (yli 100ml nesteet, sytyttimet jne.) paitsi jos esine on erityisen arvokas tai matkustaja erikseen ilmaisee, että hän haluaa esineen takaisin. Palautus- ja säilytysmahdollisuudet vaihtelevat lentoasemittain.

Kun kuukausi säilytyksessä on kulunut, Punaiselle Ristille toimitetaan haltuun otetuista esineistä muun muassa työkaluja, teräviä esineitä, urheiluvälineitä, tupakansytyttimiä ja vara-akkuja. Kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen ei kuitenkaan luovuteta aseita, alkoholia, elintarvikkeita eikä esimerkiksi muistitikkuja tai muuta henkilötietoja sisältävää materiaalia.

”Yhteistyö Finavian kanssa on meille mielenkiintoista ja mieluista. Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita tuotteista ja olemme voineet kertoa yhteistyöstämme. On hienoa, että ennen hävitykseen menneet tavarat saadaan vielä käyttöön ja samalla varoja Punaisen Ristin avustustyöhön”, kertoo Punaisen Ristin Kontti-ketjun johtaja Sari Nikkola.

Näitä esineitä poistetaan usein ruumaan menevistä laukuista

  • Varavirtalähteet eli power bankit
  • Tulentekovälineet
  • Aseiden irralliset patruunat
  • Irralliset litium-akut
  • Ilman korkkia olevat hiuslakkapullot
  • Spraymaalit

Näitä esineitä poistetaan usein käsimatkatavaroista

  • Erilaiset nesteet, jotka ovat yli 100 millilitran astioissa
  • Työkalut ja terävät esineet
  • Tulentekovälineet (saa kuljettaa mukanaan vain yhtä sytkäriä tai tulitikkurasiaa)

Lue lisää vastuullisuudesta Finaviassa

Hyvien asioiden ketju -boilerplate

Thumbnail from the video with title Hyvien asioiden ketju

Missing media item.