Ohita navigaatio

Finavia julkaisee joka kuukausi tilastotietoa lentomatkustamisesta – mitä tilastoista voi päätellä?

Artikkeli julkaistu
08.10.2019 klo 09:57
Lentokone nousee taivaalle.
Ihmisiä & Ilmailua
Finavia seuraa tarkasti lentomatkustamisen määrän kehitystä lentoasemillaan. Lue, mitä tietoa Finavia kerää matkustamisesta ja tutustu uusimpaan dataan.

Tilastot eivät kerro matkustajien kansallisuudesta

Finavia kerää kuukausittain tietoa matkustajamäärien kehityksestä kotimaan ja kansainvälisessä reittiliikenteessä.

Tilastossa kotimaanmatkustajilla tarkoitetaan ketä tahansa matkustajaa, joka lähtee suomalaiselta lentokentältä ja laskeutuu suomalaiselle kentälle.

Kansainväliset matkustajat puolestaan ovat matkustajia, joiden lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka on ulkomailla.

– Emme kerää tietoa matkustajien kansallisuudesta, eli kotimaanmatkustaja ei tässä yhteydessä tarkoita suomalaista matkustajaa. Kotimaanmatkustajien määrä on kasvanut esimerkiksi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa 0,4 % edelliseen vuoteen verrattuna, mutta tästä ei voi suoraan tehdä päätelmiä suomalaisten lentomatkustamisen kehityksestä, Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori kertoo.

Vaihtomatkustajien määrä kasvaa

Helsinki-Vantaan kansainväliset matkustajat eritellään tilastossa saapuviin, lähteviin ja vaihtaviin matkustajiin.

Vaihtomatkustaja saapuu lentoasemalle lentäen ja jatkaa sieltä matkaansa toiselle lentokentälle.

– Tilastoista näkyy, että vaihtomatkustajien määrä on kasvanut Helsinki-Vantaalla voimakkaasti viime vuosina. Esimerkiksi kuluvan vuoden tammi-syyskuussa Helsinki-Vantaan matkustajien määrä on ollut noin 870 000 suurempi kuin edellisen vuoden vastaavana aikana. Usean kuukauden kohdalla tästä kasvusta lähes puolet on tullut vaihtomatkustajista, joka on prosentuaalisesti ylivoimaisesti nopeimmin kasvava kategoria, Vuori sanoo.

Reitti- ja tilausliikenteen matkustajamääriä tilastoidaan kohdemaan mukaan

Finavia julkaisee kuukausittain tilastoja myös kansainvälisen reittiliikenteen ja tilausliikenteen matkustajamääristä lentoasemillaan.

Reittiliikenteen matkustaja lentää lentoyhtiön säännöllisesti liikennöitävän aikataulun mukaisella lennolla. Valtaosa matkustajista kuuluu tähän ryhmään.

Tilausliikenteen eli charter-lentojen tai lomaliikenteen matkustaja puolestaan lentää lennolla, joka ei ole säännöllisesti liikennöitävää lentoliikennettä.

Reitti- ja tilausliikenteen matkustajia Finavia tilastoi maakohtaisesti lentokohteen perusteella.

– Tilastosta voi esimerkiksi lukea, että Saksan reittiliikenteen matkustus on lisääntynyt kuluvana vuonna tasaisesti Finavian kentiltä. Siitä ei voi kuitenkaan suoraan esimerkiksi päätellä, että suomalaisten matkustus Saksaan olisi lisääntynyt, koska emme kerää tietoa matkustajien kansalaisuudesta.

Mistä tilastotiedot saadaan?

Finavia julkaisee kuukausittain tilastoja myös kotimaisen ja kansainvälisen liikenteen koneiden laskeutumisista sekä tavaraliikenteessä kotimaisen ja kansainvälisen lentorahdin ja -postin määrästä.

Tiedot lentotapahtumista saadaan lennonvarmistusyhtiö ANS Finlandilta ja lentoyhtiökohtaiset matkustaja-, rahti- ja postimääriä koskevat tiedot lentoasemilla toimivilta huolintayhtiöiltä.

Ennätysvuosi tulossa

Vuonna 2018 Finavia teki Helsinki-Vantaan kasvun myötä matkustajaennätyksen, ja kuluvana vuonna odotettavissa on jälleen uusi matkustajaennätys.

– Suurin tekijä kasvussa on kansainvälinen matkustajaliikenne. Helsinki-Vantaan asema Euroopan ja Aasian välisen liikenteen vaihtokenttänä näkyy, sillä Helsingin kautta kulkee lyhin reitti Aasian pohjoisempien osien ja Euroopan välisillä lentomatkoilla, Petri Vuori kertoo.

Tutustu tästä Finavian liikennetilastoihin