Skip navigation

Finavialle voitto Grand One 2019 -kilpailussa

Artikkeli julkaistu
29.03.2019 klo 15:26
optimal airport
Finavia voitti pääpalkinnon Paras datan hyödyntäminen -sarjassa. Finavian ainutlaatuinen toteutus reaaliaikaisen datan hyödyntämisestä tehostaa Kittilän lentoaseman toimintaa merkittävästi ja parantaa asiakaskokemusta kiireisellä kentällä.

Kittilän lentoaseman haasteena on erityisesti joulun ruuhka-aika, jolloin pienelle kentälle saapuu muutaman tunnin aikana lähes 30 lentoa. Lähtökohtana kehittämiselle oli lentoaseman täsmällisyyden ja asiakaskokemuksen parantaminen ruuhkaisella kentällä.

Koneoppimiseen ja matemaattiseen optimointiin pohjaavan mallin avulla koneiden paikoitus voitiin järjestellä parhaalla mahdollisella tavalla. Kehitetty malli hyödyntää useaa reaaliaikaista datalähdettä ja ohjaa monimutkaista kokonaisuutta. Malli on osoittanut toimivuutensa ja toi jouluruuhkan aikana merkittäviä hyötyjä. Se tehosti lentoaseman toimintaa lyhyessä ajassa.

Grand Onen raati piti toteutusta erinomaisena. Mallin avulla parannettiin niin asiakaskokemusta kuin lentoaseman tehokkuutta kaikkia toimijoita hyödyttävällä tavalla.

Aiheesta voit lukea lisää työn esittelysivulta.

Raportointi