Skip navigation

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-kesäkuulta 2019

Artikkeli julkaistu
21.08.2019 klo 10:57
Aukio in arctic colors.
Finavian kasvu jatkui vuoden 2019 ensimmäisellä puolivuotiskaudella. Kokonaismatkustajamäärä kasvoi 4,2 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna.

Liikevaihdon kasvu heijasteli matkustajamäärien kehitystä ja kasvoi tammi-kesäkuussa 4,2 prosenttia. Liikevoitto oli 25,3 miljoonaa euroa (33,2) ja laski 23,9 prosenttia kasvaneiden poistojen vuoksi.

Ensimmäisen puolivuotiskauden aikana matkustajamäärät nousivat erityisesti Helsinki-Vantaalla (+5.0 %). Lentokentän asema Aasian ja Euroopan välisessä lentoliikenteessä vahvistui edelleen, ja vaihtomatkustajien määrä kansainvälisillä lennoilla kasvoi 15 prosenttia. Matkustajamäärien kasvu oli nopeampaa kuin muilla pohjoismaisilla päälentoasemilla.

Myönteiseen kehitykseen vaikuttivat reittiavaukset uusiin kohteisiin ja uusien lentoyhtiöiden tulo Suomen markkinoille, esimerkkeinä uudet kiinalaiset yhtiöt Juneyao Air ja Tibet Airlines sekä Finnairin avaukset muun muassa Los Angelesiin ja Hannoveriin.

Myös Lapin lentoasemilla matkustajamäärän kasvu jatkui hyvänä. Kokonaisuutena verkostolentoasemien matkustajamäärät säilyivät viime vuoden tasolla.

Finavian, yhteensä 1,2 miljardin suuruiset investointiohjelmat Helsinki-Vantaalla ja Lapin lentoasemilla sujuivat suunnitellusti. Valtaisasta rakentamisesta huolimatta Finavia pystyi pitämään asiakaskokemuksen hyvällä tasolla. Osoituksena onnistuneesta työstä Helsinki-Vantaan lentoasema sai ACI:n (Airports Council International) myöntämän palkinnon Euroopan parhaasta matkustajakokemuksesta.

Huolimatta toimintaympäristössä tapahtuneista muutoksista kuten talousennusteiden heikentymisestä ja ilmastonmuutoskeskustelun lisääntymisestä lentomatkustuksen kasvua lisäävät tekijät, esimerkiksi Aasian-matkustus ja elämyshakuisuus, säilyivät vahvoina.

- Hyvän ympäristötyön ansiosta kaikki Finavian lentoasemat ovat nyt hiilineutraaleja vuotta suunniteltua aiemmin, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-kesäkuu 2019

Raportointi