Ohita navigaatio

Humans of Lapland Airports: kunnossapidon moniosaaja Gezim Hajdinaj

Artikkeli julkaistu
22.01.2019 klo 09:00
Gezim Hajdinaj
Ihmisiä & Ilmailua
Albaniasta kotoisin oleva Gezim Hajdinaj hurmaantui Lapin luonnosta niin paljon, että muutti asuntoautoon voidakseen työskennellä Kittilän lentoasemalla ja hiihtää Levillä.

”Olen kotoisin Albaniasta, josta muutin vuonna 1997 Belgiaan ja sieltä Suomeen vuonna 2005. Työskentelin Suomessa aluksi oppisopimuksella raskaiden ajoneuvojen kanssa, kunnes perustin oman autokorjaamon Tampereelle.

Suomeen muutettuani aloin myös käydä perheeni kanssa laskettelemassa Levillä. Olemme käyneet siellä joka pääsiäisenä. Innostuin Lapista ja haaveilin pitkään pääseväni töihin juuri Kittilään, lähelle rinteitä. Kun kuulin lentoaseman hakevan kausityöntekijöitä kunnossapitoon, lähetin hakemuksen ja pääsin töihin talvikaudeksi 2018–19. Muutin työtä varten Tampereelta asuntoautoon Kittilän kentän viereen ja olen täällä kevääseen asti.

Tavallinen työpäiväni on todella monipuolinen. Tehtäviini kuuluu paljon erilaista kunnossapitoa sekä kentän harjausta puhtaaksi, jotta koneet saadaan laskeutumaan turvallisesti. Lunta tulee tällä hetkellä koko ajan lisää, mikä antaa mukavasti haastetta! Olen lisäksi käynyt pelastuspalvelukoulutuksen, eli toimin lentoasemalla myös pelastustehtävissä.

Työ kentän kunnossapidossa on fyysisesti raskasta ja vaihtelevaa. Siinä vaaditaan hyvää yleiskuntoa ja kykyä heittäytyä monenlaisiin tehtäviin: jos vaikkapa harjakoneen kuljettaja ei tule paikalle, pitää olla itse valmis hyppäämään puikkoihin. Täällä täytyy myös tykätä pohjoisen kylmästä ilmanalasta ja sietää kaamosta, joka ei sovi kaikille. Myös työnteosta on pidettävä! Hommaa nimittäin riittää.

Oma monipuolinen taustani auttaa työssäni. Olin Albaniassa monta vuotta armeijassa, jossa opin ajamaan ja käsittelemään raskasta kalustoa. Lisäksi kielitaidostani on hyötyä. Opin Belgiassa asuessani puhumaan hyvää ranskaa, ja aina välillä lentoasemalla tarvitaan ranskankielentaitoa, jota ei Kittilästä jokaiselta löydy.

Vapaa-aikaa on kiireisen talven aikana melko vähän, mutta silloin kun sitä on, suuntaan heti Leville rinteeseen. Vaikka Albaniassakin oli lunta, opin laskettelemaan vasta Suomen Lapissa. Aluksi kyllä kaaduin monta kertaa, mutta nousin aina ja jatkoin. Siitä se lähti.

Työsopimukseni jatkuu huhtikuuhun asti, jolloin palaan Tampereelle pyörittämään korjaamoani. Ensi talvena haluan palata Kittilään.”

Gezim Hajdinaj

Lue lisää uudistuneesta Kittilän lentoasemasta.