Skip navigation

KLM:n 100-vuotispäivää juhlistetaan Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
07.10.2019 klo 13:52
KLM
Alankomaiden kansallinen lentoyhtiö KLM juhlii tänään 7. lokakuuta 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Helsinki-Vantaalla on juhlan kunniaksi herkkuja ja koristeita KLM:n lähtöporteilla.

Kruunun kuva KLM:n logossa tulee yhtiön hollanninkielisestä nimestä Koninklijke Luchtvaart Maatschappij eli Kuninkaallinen lentoyhtiö. Kruunu onkin mitä osuvin ikoni tänään, kun KLM juhlii 100-vuotispäiväänsä maailman vanhimpana yhtäjaksoisesti samalla nimellä toimineena lentoyhtiönä.

– KLM:n pyöreitä vuosia juhlistetaan lentoasemilla ympäri maailman, niin myös Helsinki-Vantaalla. KLM:llä lentäviä matkustajia ilahdutetaan herkuilla ja lähtöportilla itsensä voi käydä kuvauttamassa koristellun kuvausseinän edessä, kertoo Finavian markkinointikoordinaattori Kati Hollmén.

Reittien raivaaja ilmailualalla

KLM:n ensimmäinen lento tehtiin vuonna 1920 Lontoosta Amsterdamiin. Yhtiö kasvoi nopeasti ja reittivalikoima laajeni Euroopan sisällä. Ensimmäiset reitit lennettiin niin ikään hollantilaisen Fokkerin F2- ja F.III-koneilla. Vuonna 1924 KLM järjesti historian siihen asti pisimmän lennon Amsterdamista Bataviaan (nykyinen Jakarta), ja 1940-luvulla se aloitti ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä lennot Atlantin yli Pohjois-Amerikkaan, New Yorkiin.

Jo alkuaikoina avattiin yhteys myös Suomeen: Helsinki-Amsterdam reitin 80-vuotista historiaa juhlistettiin tänä kesänä. KLM kuuluu vastuullisen lentomatkustamisen edelläkävijöihin ja on siksikin mieluisa kumppani Finavialle.

– Meillä on takana vuosikymmeniä jatkunut yhteistyö, johon olemme erittäin tyytyväisiä. KLM yhdistää kaksi lentoliikenteen maailmanluokan hubia lentäen Helsinki-Vantaan ja Amsterdamin väliä neljästi päivässä, Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori sanoo.

Vuonna 2004 KLM yhdistyi Air Francen kanssa Air France-KLM:ksi, mutta on jatkanut toimintaansa KLM-nimellä. Viime vuonna yhtiöllä oli 214 konetta, 250 lentokohdetta, noin 33 000 työntekijää ja yli 34 miljoonaa matkustajaa.

Matkustus