Ohita navigaatio

Kuinka paljon vettä pitää juoda lennolla? Lue erikoislääkärin vinkit

Artikkeli julkaistu
01.05.2019 klo 09:00
Vesipullo penkillä.
Matkustus
Tiesitkö, että lentokoneessa elimistöstä haihtuu vettä enemmän kuin maan pinnalla? Pitkälle lennolle lähtiessä nesteytyksestä kannattaa huolehtia jo lentoasemalla.

– Lentokorkeudessa ilma on kuivempaa ja sen happipitoisuus on pienempi. Tämän takia jokaista lentotuntia kohden tulisi juoda noin 2–4 desilitraa vettä, kertoo Anamaría Teino, matkalääketieteen erityispätevyyden suorittanut erikoislääkäri Mehiläisestä.

Riittävä nesteen määrä on yksilöllistä ja riippuu muun muassa oman kehon painosta. Lievän nestehukan oireet on kuitenkin helppo huomata: päätä särkee, väsyttää, olo on huono ja suu on kuiva.

– Aerospace Medical Association (AsMA) suosittelee noin 2,5 desilitraa vettä tunnissa. Lentohenkilökunta huomioikin tämän hyvin ja tarjoaa usein lennolla vettä matkustajille. Lasten, vanhusten ja raskaana olevien nesteytyksestä tulee huolehtia erityisen hyvin, Teino sanoo.

Hyvä ohjenuora on juoda lennolla vettä aina, kun sitä tarjotaan.

Täytä vesivarastosi lentoasemalla

Koneeseen voi ottaa mukaan oman vesipullon: jo tavallinen puolen litran pullo auttaa pitämään nestehukkaa kurissa.

Täyttä vesipulloa ei saa viedä turvatarkastuksen läpi, mutta Helsinki-Vantaan lentoasemalla tyhjän pullon mukaan ottaminen on sallittua. Voit käydä täyttämässä tyhjän pullon turvatarkastuksen jälkeen lähimmällä vesipisteellä.

Jos edessä on pitkä lento, kannattaa ensimmäinen pullollinen mahdollisesti kulautella jo koneeseen nousua odotellessa.

Ei pelkkää kahvia ja alkoholia

Jos pelkkä vesi ei maistu, nesteytyksestä voi huolehtia myös esimerkiksi virvoitusjuomalla. Tiettyjä juomia kannattaa etenkin pitkillä lennoilla nauttia maltillisesti, sillä ne lisäävät nesteen poistumista elimistöstä.

– AsMA suosittelee välttämään lentäessä alkoholia, teetä, kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia, Teino kertoo.

Jos tilaat lennon aikana kahvia tai alkoholijuomaa, kyytipojaksi kannattaa pyytää myös lasillinen vettä.

Kuuntele kehoasi

Veden juomista ei kannata vältellä siksi, että sen takia joutuu käymään lennon aikana vessassa. Vessakäynnin yhteydessä tulee samalla jaloiteltua: tämä on tärkeää erityisesti pitkällä lennolla, jotta veri pääsee kiertämään kehossa.

Liiallinen nesteen tankkaaminen ei kuitenkaan ole tarpeen. Omaa janontunnetta kannattaa seurata, jotta välttää nestehukan ikävät tuntemukset – mutta perusterveen ihmisen ei tarvitse asiasta liiaksi stressata. Keho palautuu juomalla vettä tarpeen mukaan runsaammin myös lennon jälkeen.

Jos kuiva ilma aiheuttaa epämukavaa oloa, myös kehon ulkoisesta kosteutuksesta kannattaa huolehtia.

– Kuivasilmäisten on hyvä pitää silmätippoja käsimatkatavaroissa. Myös kostuttavia nenäsuihkeita voi käyttää. Piilolasien sijaan suositellaan tavallisia sankalaseja ja kuivalle iholle kosteusvoidetta, Teino listaa.

Katso tästä kartta Helsinki-Vantaan vesipisteistä.