Ohita navigaatio

Lentokentän matkatavaratehdas uudistuu – tuhannen laukun matkatavarahotelli ja rutkasti lisätehoa matkatavaroiden käsittelyyn

Artikkeli julkaistu
19.12.2019 klo 09:00
Matkalaukku_HelsinkiVantaa
Helsinki-Vantaan uusi matkatavarajärjestelmä otetaan käyttöön tämän ja ensi vuoden aikana.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat olleet tasaisessa kasvussa, ja odotuksena on, että kentän läpi voi tulevaisuudessa virrata 30 miljoonaa matkaajaa vuodessa.

Matkatavarajärjestelmän uudistuksella varaudutaan siihen, että myös matkustajamäärien kasvaessa laukut kulkevat lentoasemalla nopeasti ja varmasti. Lentokentän matkatavaratehdas laajenee ja päivittyy merkittävästi aiemmasta järjestelmästä.

Kolme uudenaikaista ruumamatkatavaroiden läpivalaisulaitetta, jotka mahdollistavat peräti 3 300 turvatarkastettua laukkua enemmän tunnissa. Uusi tuhannen laukun matkatavarahotelli. Kuljetinjärjestelmä kasvaa 15 kilometrin pituiseksi hihnaksi matkatavaroille. Uusia luisuja, matkatavarakaruselleja ja vaihtoliikenteen syöttölinjoja. Kaikkiaan 10 000 neliötä lisätilaa, esittelee Joni Pekkanen Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman turvapalvelujen palvelupäällikkö.

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön porrastetusti loppuvuoden 2019 ja vuoden 2020 aikana. Se on osa Helsinki-Vantaan yli miljardin euron investointiohjelmaa.

Lisätehoa piikkitunteihin

Uuden matkatavarajärjestelmän myötä vaihtomatkustajien laukkujen käsittelykapasiteetti nousee jopa 130 prosenttia.

Niin kutsuttuina piikkitunteina, eli aamulla kello viiden ja kahdeksan välissä sekä iltapäivällä kahdesta viiteen, lentokentällä on tavallista enemmän matkaajia ja siten myös matkatavaroita. Päivitetty, entistäkin ketterämpi järjestelmä on kallisarvoinen apu etenkin juuri piikkituntien aikaan, Pekkanen kertoo.

Matkatavarajärjestelmän uudistus sujuvoittaa myös vaihtolentojen matkatavaroiden käsittelyä. Helsinki-Vantaan laajennusosaan valmistuu uusi laukkuhotelli, jossa automatisoitu järjestelmä säilyttää matkatavaroita esimerkiksi lentojen vaihdon ajan.

Tiedätkö, mitä laukullesi tapahtuu matkalla lähtöselvityksestä koneeseen

Matkatavaroiden toimitusvarmuus huippuluokkaa

Matkatavarajärjestelmän uudistus varmistaa sen, että matkaajien laukkujen toimitusvarmuus on Helsinki-Vantaalla jatkossakin huippuluokkaa.

Paljon matkustaneet osaavat vältellä kenttiä, joissa ei voi olla varma siitä, että vaikkapa vaihtolennolla matkatavarat kulkeutuisivat sulavasti mukaan koneeseen. Helsinki-Vantaalle on kunnia-asia, että matkatavarat käsitellään aina asianmukaisesti sekä ripeasti ja että matkatavarat tulevat mukaan samaan koneeseen kuin mihin matkaajakin, Pekkanen korostaa.

Kun matkatavaralogistiikan koko ketju toimii luotettavasti, varmistetaan myös lentojen pysyminen aikataulussaan. Kun matkatavarat kulkeutuvat koneeseen sukkelasti, pääsee kone myös lähtemään ajallaan.

Millainen on hyvä matkalaukku lennolle? Lue matkatavara-asiantuntijan 4 vinkkiä
Jäivätkö matkatavarat kyydistä? Näin minimoit vahingot, kun matkalaukku viivästyy tai katoaa

Kehitys