Ohita navigaatio

Miksi lentokoneet ovat yleensä valkoisia?

Artikkeli julkaistu
16.08.2019 klo 09:00
Lentokoneen nokka, taustalla sininen taivas.
Ihmisiä & Ilmailua
Valkoinen väri vaikuttaa muun muassa lentokoneen lämpötilaan ja saattaa ehkäistä lintujen osumista koneeseen. Lue myös muut syyt valkoisen värin suosiolle!

Oletko koskaan tullut miettineeksi, miksi lentokoneet maalataan yleensä valkoiseksi?

Eri lentoyhtiöiden koneissa on tietenkin yhtiön omat brändivärit ja tunnukset, mutta näitä lukuun ottamatta lähes kaikkien matkustajakoneiden pohjaväri on sama – valkoinen. Tässä muutama syy suositulle värivalinnalle.

1. Valkoinen heijastaa auringon valoa.

Pääasiallinen syy valkoisen värin suosioon on se, että vaalea pinta heijastaa tehokkaasti auringon säteilyä. Tumma pinta imisi suuremman osan valosta itseensä, kun taas vaalea, valoa heijastava pinta ehkäisee lentokoneen rungon lämpenemistä.

Matkustajakoneen rungon maalaaminen valkoiseksi vähentää paitsi auringon lämmittävää vaikutusta, myös muita auringon säteilyn lentokoneen pintaan aiheuttamia vahinkoja – niin yläilmoissa kuin maan pinnallakin.

2. Valkoinen ei haalistu.

Korkealla lentävät koneet ovat alttiina ilmakehän vaativille olosuhteille. Näissä oloissa lentokoneen tumma tai kirkkaan värinen pinta haalistuu ajan mittaan, ja maalipinta täytyisi uusia useammin, jotta se pysyisi edustavan näköisenä. Uusi maalikerros paitsi lisäisi lentokoneen painoa – mikä tarkoittaisi kovempaa polttoaineenkulutusta – myös maksaisi lentoyhtiölle.

Valkoisen tai vaalealla maalilla maalatun lentokoneen ulkonäkö taas ei muutu merkittävästi, vaikka kone olisi viettänyt taivaalla paljonkin aikaa.

3. Vahingot huomataan helpommin.

Kaupallisten lentoyhtiöiden koneet tarkastetaan säännöllisesti, jotta ne olisivat varmasti turvallisia. Tarkastuksissa etsitään muun muassa pintavahinkoja, kuten halkeamia ja lommoja.

Pintavahinkojen havaitsemisen kannalta valkoinen maali on paras vaihtoehto lentokoneeseen, sillä lommot, öljyvuodot ja muut pikkuviat ovat melkein aina valkoista väriä tummempia. Valkoisen värin ansiosta viat saadaan todennäköisemmin korjattua, ennen kuin niistä aiheutuu ongelmia.

4. Valkoinen vähentää lintujen ja lentokoneiden yhteentörmäyksiä.

Linnun osumasta puhutaan, kun lintu ja lentokone törmäävät koneen ollessa ilmassa, lähdössä lentoon tai laskeutumassa. Linnun osumat ovat melko yleisiä, ja osuma voi aiheuttaa vaaratilanteen.

Valkoisen ulkokuoren ansiosta lentokone saattaa olla linnun silmin paremmin näkyvä, minkä ansiosta niiden on helpompaa väistää konetta. Tummempi väritys puolestaan saattaisi tehdä koneesta huonommin taustastaan erottuvan.

Lähteet: The Telegraph, Business Insider

Tutustu näihin oudonnäköisiin lentokonemalleihin.