Ohita navigaatio

Miksi myös vaihtomatkustajat turvatarkastetaan?

Artikkeli julkaistu
12.07.2019 klo 09:00
Helsinki-Vantaa lentoaseman vaihtavien matkustajien turvatarkastuksen edusta.
Matkustus
Lennon vaihdon yhteydessä tehtävä toinen turvatarkastus voi hämmentää matkustajaa. Syy löytyy eri maiden vaihtelevista turvatarkastuskäytännöistä.

Turvallisuus ohjaa kaikkea, mitä teemme. Hyvien asioiden ketju -sarja nostaa esiin yksityiskohtia Finavian vastuullisuustyöstä. Tässä jutussa kerrotaan turvallisuuskäytännöistä Finavian lentoasemilla.

Lentoa vaihtavia matkustajia turvatarkastetaan Helsinki-Vantaalla säännöllisesti. Käytäntö voi tuntua erikoiselta – eikö kerran turvatarkastuksen läpi kulkenut matkustaja voisi jatkaa suoraan seuraavalle lennolle?

Tuplatarkastuksiin on kuitenkin pätevä syy: eri maiden turvallisuuskäytännöt vaihtelevat. Mikäli turvatarkastusta ei lähtömaassa ole suoritettu EU:n turva-asetuksen vaatimuksien mukaisesti, matkustaja ohjautuu turvatarkastettavaksi ennen seuraavalle lennolle siirtymistä.

EU:n sisäisillä lennoilla pätee pääsääntöisesti ”One Stop Security” -käytäntö, jolloin asiakas voi siirtyä suoraan seuraavalle lennolle kulkematta turvatarkastuksen kautta.

Eroja turvatarkastuskäytännöissä

Vaihtomatkustajien turvatarkastuksen tarkoituksena on varmistaa, että EU-maiden yhteinen turvallisuustaso pysyy, ja että EU-kentiltä lähtee eteenpäin vain turva-asetuksen mukaisesti tarkastettuja matkustajia ja matkatavaroita.

Käytännössä turvatarkastusmenettely EU:n ulkopuolella eroaa esimerkiksi nesteiden koon, turvatarkastamisen ja pakkaamisen osalta. Myös ruumamatkatavaroiden tarkastamiseen käytettävien laitteiden standardi saattaa vaihdella EU:n ulkopuolella.

Finavian palvelupäällikkö Joni Pekkanen kertoo, että vaihtomatkustajien turvatarkastukset koskevat lähes kaikkia EU:n ulkopuolelta saapuvia matkustajia.

– Poikkeuksia sääntöön ovat muun muassa Yhdysvalloista, Kanadasta, Norjasta, Islannista ja Singaporesta saapuvat matkustajat. Tämä johtuu siitä, että näiden maiden on tunnustettu täyttävän EU:n turva-asetuksen vaatimukset.

Aivan tavallinen turvatarkastus

Joni Pekkasen mukaan vaihtomatkustajien turvatarkastus ei Finavian kentillä eroa mitenkään kaikille matkustajille tutusta lähtevien matkustajien turvatarkastuksesta.

– Etsimme aivan samoja kiellettyjä aineita ja esineitä, jotta voimme varmistua siitä, että henkilön matkatavarat ovat täysin turvalliset. Tarkastus koskee myös vaihtomatkustajien ruumaan meneviä matkatavaroita.

Vaihtomatkustajien turvatarkastus ei Joni Pekkasen mukaan aiheuta Finavian kentillä ongelmia, sillä lentoa vaihtavat matkustajat ovat pääosin hyvin varautuneita siihen. Haasteena voi kuitenkin olla kielimuuri: esimerkiksi kiellettyjä aineita kuljettavan matkustajan kanssa tavaroiden uudelleenpakkaamista on läpikäytävä yksityiskohtaisesti.

Uusi turvatarkastusalue huomioi etenkin lapset

Helsinki-Vantaalle on auennut Terminaali 2:n laajennuksen yhteydessä uusi non-Schengen-turvatarkastusalue, joka nostaa vaihtomatkustajien turvatarkastuskapasiteettia ja tekee vaihtomatkustajien turvatarkastuksesta aiempaa miellyttävämmän kokemuksen.

Uusi alue on rakennettu väljästi skandinaaviseen tyyliin ja sinne on muun muassa tuotu puisia eläinveistoksia lasten iloksi. Turvatarkastusalue myös nivoutuu Aukio-alueeseen, joka tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa.

Matkustajien palaute uudesta turvatarkastusalueesta on ollut hyvää.

– Lähtökohtaisesti se on otettu tosi hyvin vastaan. Uusi turvatarkastusalue on kokemus, josta ollaan innoissaan. Siellä on paljon tilaa, se on avarampi kuin mihin matkustajat ovat tottuneet, ja lapsillekin on nähtävää ja koettavaa, Pekkanen kuvailee.

Lue lisää Aukiosta ja vaihtomatkustajien turvatarkastuksesta.

Lisätietoa turvatarkastuksesta.

Hyvien asioiden ketju -boilerplate