Ohita navigaatio

Milloin lentää halvimmalla? Miksi lentokoneen ikkunassa on pieni reikä? Tässä 4 kiinnostavaa faktaa lentämisestä

Artikkeli julkaistu
08.05.2019 klo 09:09
ikkuna2
Ihmisiä & Ilmailua
Lentomatkustamiseen liittyy paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Näitä asioita sinäkin olet joskus saattanut pohtia.

1. Miksi lentokoneen sisäikkunassa on pikkuriikkinen reikä?

Pienellä reiällä on tärkeä tehtävä, sillä se antaa ikkunan hengittää eli laskea ilmaa ulos ja tasapainottaa ilmanpainetta lasien välillä.

Lentokoneiden ikkunat on tavallisesti valmistettu kolmesta akryylipaneelista, joista uloimmainen ylläpitää lentokoneen sisäilmanpainetta. Jos ulommainen ikkuna vaurioituu matkan aikana, keskimmäinen ikkuna toimii varaikkunana - hätätilanteessa ilmanpainetta tasoittava reikä auttaa keskimmäistä ikkunaa säilymään ehjänä laskeutumiseen saakka.

Lisäksi reikä päästää kosteutta ulos ja estää näin ikkunaa jäätymästä ja huurtumista.

2. Lennot lähtevät ajallaan todennäköisimmin aamulla

Esimerkiksi vaikeat sääolosuhteet tai vikatilanteet voivat aiheuttaa sen, että lento ei pääsekään ilmaan aikataulussa. Samalla lentokoneella saatetaan lentää monia lentoja päivässä, ja aamupäivän viivästys voi tarkoittaa myöhästyneitä lentoja vielä myöhään illalla, koska viidenkin minuutin viivästys siirtää seuraavan lennon lähtöaikaa.

Jos lentokoneen päivän ensimmäinen lento on myöhässä, päivän loputkin lennot lähtevät myöhässä – aamulennolla on siis suurempi todennäköisyys lähteä ajallaan.

3. Lennolla ilma on kuivempaa

Lentokoneen ilma on huomattavasti kuivempaa kuin maan tasalla. World Health Organization mukaan lentokoneen matkustamossa keskimääräinen kosteustaso voi olla jopa alle 20 prosenttia, kun kosteus aavikoilla on noin 50 prosentin pinnassa.

Muista siis huolehtia nesteytyksestä!

4. Perjantai ja keskiviikko ovat tilastollisesti halvimmat

Lentojen hinnat vaihtelevat merkittävästi viikon aikana, joten matkustuspäivä kannattaa valita tarkkaan. Jos matkustat Suomesta Eurooppaan, valitse perjantai. Kallein matkustuspäivä on lauantai.

Jos halajat Euroopan ulkopuolelle, valitse keskiviikko. Kaukolennoissa kallein matkustuspäivä on myös lauantai.

Lähteet Yle ja Momondo.