Skip navigation

Minkä henkilöllisyystodistuksen suomalainen tarvitsee ulkomaanlennolle?

Artikkeli julkaistu
11.09.2019 klo 09:00
Automaattinen passintarkastus Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Mikä on riittävä henkilöllisyystodistus ulkomaille lentäessä – passi, henkilökortti vai ajokortti?

Matkaa edeltävän pakkauskiireen aikana moni turvautuu ajatukseen, että kunhan mukana on matkalippu, passi ja lompakko, kaiken muun voi hankkia perillä matkakohteessa. Mutta entä jos passi unohtuu kotiin?

Listasimme, mitä matkustusasiakirjoja Suomen kansalaiset tarvitsevat matkustaessaan Pohjoismaissa, Schengen-alueella ja EU:n ulkopuolella.

Pohjoismaissa riittää ajokortti

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin välillä vallitsee henkilöiden vapaa liikkuvuus. Suomen kansalaisen ei tarvitse esittää matkustusasiakirjaa liikkuessaan Pohjoismaissa, mutta matkustajan on kuitenkin tarvittaessa pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä.

Ajokortti ei ole virallinen matkustusasiakirja, mutta se kelpaa tilanteessa, jossa suomalaista pyydetään todistamaan henkilöllisyys ja kansallisuus Pohjoismaiden sisällä matkustaessa. On kuitenkin aina suositeltavaa pitää mukana passia tai henkilökorttia myös Pohjoismaissa.

Schengen-alueella riittää virallinen henkilökortti

Koska Suomi on osa Euroopan Unionia, suomalaisten ei tarvitse esittää rajalla virallista matkustusasiakirjaa matkustaessa sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluvasta maasta toiseen. Sisärajattomaan Schengen-alueeseen kuuluu yhteensä 26 Euroopan maata, kuten Espanja, Italia, Malta ja Sveitsi.

Vaikka rajalla ei tarvita passia, voi matkustaessa eteen sattua tilanne, jossa henkilöllisyys tulee todistaa. Paikallinen poliisi voi tarkastaa henkilöllisyyden, ja myös lentokoneeseen pääsy edellyttää henkilöllisyystodistusta. Siksi on suositeltavaa pitää matkustaessa aina mukana passi tai henkilöllisyystodistus.

Muistathan, että kaikki EU-maat eivät kuulu Schengen-alueeseen. Jos matkustat Schengen-sopimuksen ulkopuolisiin EU-maihin, kuten Irlantiin tai Kyprokselle, joudut esittämään passin tai henkilökortin matkalle lähtiessä ja sieltä palatessa.

Ennen matkalle lähtöä on aina hyvä tarkistaa, mitä matkustusasiakirjoja tulet tarvitsemaan kohdemaassa. Myös Schengen-alueen sisällä voi nimittäin olla erilaisia kansallisia sääntöjä, jotka velvoittavat alueella oleskelevia pitämään aina mukanaan virallista henkilötodistusta.

Passi aina mukaan EU:n ulkopuolelle matkustaessa

Suomalaiset voivat tehdä lyhyitä lomamatkoja suurimpaan osaan EU:n ulkopuolisia maita ilman viisumia. Näille matkoille ei voi kuitenkaan lähteä ilman passia, sillä henkilökortti ei ole riittävä matkustusasiakirja EU:n ulkopuolella.

Jos kohdemaasi vaatii viisumin hankintaa, tämä prosessi kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä viisumihakemuksissa voi ilmetä ongelmia tai esteitä. Lisätietoa viisumin hakemisesta tarjoavat esimerkiksi suurlähetystöjen nettisivut.

  • Passi on kaikkein kätevin matkustusasiakirja, sillä se kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen kaikissa maissa ja kaikille lentoyhtiöille. Tarkista, että passisi on voimassa koko matkan ajan. Joissain maissa passin tulee olla voimassa 3 - 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen.

  • Lentoyhtiöt voivat tarkistaa matkustajien henkilöllisyyden lähtöselvityksessä ja lähtöportilla koneeseen nousun yhteydessä. Schengen-maihin matkustettaessa sitä ei ole kuitenkaan EU-asetusten mukaan pakko tehdä. Osa lentoyhtiöistä tarkistaa henkilöllisyyden aina, osa vain muualle kuin Schengen-maahan matkustettaessa.

Passin kunto ja voimassaolo kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos passi on unohtunut kotiin, voi lentoaseman poliisi painavasta syystä myöntää väliaikaisen passin, jonka voi saada jopa kymmenessä minuutissa. Väliaikainen passi on nimensä mukaisesti voimassa vain väliaikaisesti, esimerkiksi yhden matkan ajan.

Lähteet: Ulkoministeriö, Euroopan Unioni: Sinun Eurooppasi, Poliisi

Lue miksi myös vaihtomatkustajat turvatarkastetaan

Matkustus