Ohita navigaatio

Miten tiedän, mihin taivaalla lentävä lentokone on matkalla?

Artikkeli julkaistu
07.08.2019 klo 09:00
Lentokone nousee taivaalle.
Ihmisiä & Ilmailua
Oletko koskaan miettinyt, mistä yläpuolellasi lentävät lentokoneet ovat tulossa ja mihin menossa? Kerromme kolme yksinkertaista tapaa tarkistaa tiedot.

Kesäkuumalla moni meistä on makoillut nurmikolla ja arvaillut, mihin jännittävään kaupunkiin taivasta halkovat koneet ovat matkalla. Nykyisin koneen päämäärää ei kuitenkaan tarvitse jättää arvailun varaan, vaan lennon kohteen voi tarkistaa esimerkiksi suoraan kännykästä.

1. FlightRadar24 kertoo tiedot reaaliajassa

Reaaliaikaista lentoseurantaa varten kannattaa suunnata Flightradar24-sivustolle, jossa on mahdollista seurata lentoja ilmatilan kartalla niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla.

Sivustoa tutkimalla saa hyvän käsityksen siitä, kuinka paljon lentokoneita on ilmassa yhtä aikaa. Valitsemalla yksittäisen lentokoneen on mahdollista selvittää lentokoneen lähtöaseman ja määränpään lisäksi muun muassa matkan kesto ja lentokonetyyppi.

2. Helsinki-Vantaalla tarkista WebTrak

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähellä lentäviä koneita on helppo seurata WebTrak-palvelun avulla. Palvelu tarjoaa yksityiskohtaista tietoa kaikista lentokoneista noin 70 kilometrin etäisyydellä Helsinki-Vantaan lentoasemasta.

Lähtöaseman lisäksi palvelusta saa selville muun muassa lentokoneen sijainnin, korkeuden ja konetyypin. Lennot näkyvät palvelussa tunnin viivästettynä turvallisuussyistä ja historiatietoa palvelussa näkyy jopa kolme kuukautta taaksepäin.

3. Lähtevät ja saapuvat näet Helsinki-Vantaan sovelluksesta

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähteviä ja saapuvia lentoja on kätevintä seurata suoraan puhelimesta Finavian Helsinki-Vantaan mobiilisovelluksen kautta. Sovelluksen avulla voi seurata oman lennon tilannetta, kuten esimerkiksi muutoksia portissa tai mahdollisia myöhästymisiä.

Saapuvia lentoja seuraamalla voi tarkistaa, koska perheenjäsenen lentokone on laskeutunut Suomen maaperälle, tai milloin matkalaukut ovat ilmaantuneet hihnalle. Lentojen seuraamisen lisäksi sovelluksen avulla voi tutustua esimerkiksi lentoaseman ravintoloihin ja kauppoihin sekä varata pysäköinnin etukäteen.

Lue lentoaseman melunhallinnasta.