Ohita navigaatio

Näin tukilakot vaikuttavat lentoliikenteeseen 25. - 26.11.

Artikkeli julkaistu
20.11.2019 klo 10:59
Arkistointipäiväys
Lentokoneen suihkumoottori.
Matkustus
Tukilakot lentoliikennettä palvelevissa toiminnoissa alkoivat maanantaina 25.11. aamulla ja kestävät aikaiseen tiistaiaamuun 26.11. asti. Lentoliikenne on palautumassa normaaliksi. Tiistaina ei ole ollut viiveitä eikä uusia lentojen peruutuksia.

Lakkopäivänä 25. marraskuuta lentoyhtiöt joutuivat perumaan Helsinki-Vantaan 617 lennosta vajaat puolet. Hieman yli puolet lennoista pystyttiin hoitamaan.

Finavia pyrki tekemään omalta osaltaan parhaansa, jotta lentomatkustaminen olisi ollut mahdollisimman sujuvaa myös tukilakkojen aikana. Finavian Help-tiimi auttoi ja opasti matkustajia lakkopäivän aikana. Tiedonvälitystä matkustajille tehostettiin sekä terminaalissa että verkossa.

Lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset tiedot saa Finavian verkkosivuilta.

Mitä saapuvien matkustajien pitää ottaa huomioon?
Matkatavaroiden purku koneesta kesti maanantaina tavallista kauemmin, ja iltapäivällä ja illalla laukkujen luovutuksessa oli viiveitä. Lentoyhtiöt antavat tarvittaessa matkustajille lisäohjeita matkatavaroiden osalta.

Onko Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa jonoja?
Maanantaina iltapäivällä matkustajia pyydettiin varaamaan lisää aikaa turvatarkastukseen. Premium-turvatarkastukset olivat kiinni koko maanantain.

Tiistaina turvatarkastuksessa on täysmiehitys, joten turvatarkastusten arvioidaan sujuvan normaalisti heti aamusta alkaen.

Perutaanko lentoja?
Finnair perui tukilakon vuoksi lentojaan sunnuntaina, maanantaina ja tiistaina. Yhtiö tiedottaa niistä tarkemmin matkustajatiedotteessaan.

Lufthansa perui maanantaina kolme vuoroa, Turkish Airlines yhden ja Qatar Airways yhden vuoron. Muita peruutuksia ei ole tiedossa.

Viivästyykö lentoni?
Lentoliikenteessä oli viiveitä maanantaina. Tiistaina lentoliikenne sujunee normaalisti.

Onko lakolla vaikutuksia lentoaseman julkiseen liikenteeseen?
Tukilakoilla oli maanantaina vaikutuksia pääkaupunkisedun bussiliikenteeseen. Sen sijaan raideliikenne ja lähijunat kulkevat normaalisti. Lisätietoja lentoaseman juna- ja bussivuoroista saa HSL:n verkkosivuilta.

Jos lentoni perutaan, saanko lentolippuni hinnan takaisin?
Matkustajia pyydetään olemaan yhteydessä omaan lentoyhtiöön tai matkatoimistoonsa.

Jos lentoni perutaan, saanko maksamani pysäköinnin ennakkovarausmaksun takaisin?
Finavia palauttaa asiakkailleen ennakkomaksut, jos lento on peruttu. Pyydämme olemaan yhteydessä Helsinki-Vantaan pysäköintipalveluun.

Mistä on kyse?

Lakossa on kyse Palvelualan työnantajien Paltan ja Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n välisestä työkiistasta, joka koskee postinjakajien työehtoja. Ilmailualan Unioni IAU on ilmoittanut tukevansa PAU:a tukitoimilla. Lisäksi lentoasemalla työskentelevät Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry:n jäsenet tukevat PAU:n työtaistelua.