Ohita navigaatio

Neste vai ei? – Saako lastenruokaa, kynsilakkaa tai nestemäisiä lääkkeitä viedä turvatarkastuksen läpi?

Artikkeli julkaistu
19.08.2019 klo 09:00
Liquid products and electronics on a security control tray.
Matkustus
Yli 100 millilitran nesteet ovat käsimatkatavaroissa kiellettyjä – mutta mistä tietää, mikä lasketaan nesteeksi? Kävimme läpi eniten hämmennystä aiheuttavat tapaukset.

Nesterajoitukset ovat lentomatkustajille tuttuja: vesipullo pitää tyhjentää turvatarkastusportilla ja tuliaisiksi vietävä samppanjapullo pakata ruumaan, ellei sitä hanki vasta turvatarkastuksen jälkeen.

Nesteiden kuljetusrajoitus astui kaikkialla EU:ssa voimaan 2006, ja se perustuu lentoturvallisuuden varmistamiseen.

Nesteen määritelmä ei ole kuitenkaan aivan itsestään selvä. Kävimme Finavian palvelupäällikön Joni Pekkasen kanssa läpi nesteiden käsimatkatavaroissa kuljettamisen pelisäännöt.

Ruoat – jos sen voi levittää, se on nestettä

Kaikki juomat ovat toki nesteitä, mutta niin ovat myös monet ruoatkin. Esimerkiksi yli sadan millilitran jogurttipurkkia ei saa viedä koneeseen, ja sama rajoitus koskee vaikkapa keittoja. Toisaalta vaikkapa majoneesia sisältävän voileivän saa viedä koneeseen – sitä ei punnita turvatarkastuksessa.

On myös hyvä muistaa, että hunajat ja hillot luokitellaan käytännössä aina nesteeksi. Niitä kuljettavien herkkusuiden on siis varauduttava ruumaan menevällä laukulla, jonne purkit voi pakata.

Hyvä nyrkkisääntö ruokien kohdalla on, että jos ruokaa voi levittää, se lasketaan nesteeksi.

Lastenruoat – alle 2-vuotiaiden eväät sallittu

Poikkeuksen ruokaa koskevista rajoituksista muodostavat lasten ruoat: niitä saa kuljettaa käsimatkavaroissa vapaasti, mikäli lapsi on alle kaksivuotias. Koneeseen saa ottaa lapsen koko matkan keston ajan tarvitsemat ruoat niiden pakkauskoosta riippumatta.

Kynsilakka ja levittyvä kosmetiikka ovat nesteitä

Kynsilakat ja levittyvät meikit ovat nestettä, samoin kasvovoiteet ja hiusvaha. Nämä tuotteet, alle 100 millilitran pakkauksissa, tulee pakata litran vetoiseen minigrip-pussiin. Pusseja saa olla yksi per matkustaja.

Nestemäiset lääkkeet – sallittuja, mutta ota esille erikseen

Lääkkeitä, myös nestemäisiä sellaisia, voi kuljettaa vapaasti. Nestemäiset lääkkeet pakataan minigrip-pussiin, mutta niitä ei tarvitse saada mahtumaan yhteen pussiin.

Lääkkeet pitää ottaa turvatarkastuksessa siis erilleen esille, mutta ne voidaan käydä katsomassa myös sivummalla. On siis hyvä mainita tarkastuksen yhteydessä, mikäli haluaa, että omat lääkkeet tarkastetaan vähän yksityisemmin.

Turvatarkastusta varten ei tarvita reseptiä edes nestemäisten lääkkeiden osalta. Lääkkeitä kuljettavien kannattaa kuitenkin aina varmistaa, mitä kohdemaan viranomaiset vaativat: joissakin maissa reseptejä saatetaan maahantulotarkastuksessa kysyä.

Tarkastustekniikka kehittyy

Tällä hetkellä tekniikka kehittyy nopeasti siihen suuntaan, että nesteitä voidaan analysoida turvatarkastuksen yhteydessä. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla on käytössä nesteanalysaattoreita, joiden avulla voidaan varmistaa, että neste on tosiaan sitä mitä asiakas kertoo sen olevan. Tämän lisäksi tehdään satunnaistarkastuksia muun muassa lasten ruokien suhteen.

Tarkista pakkaussäännöt

Lue lisää turvatarkastuksesta