Ohita navigaatio

Paidoista penkeiksi ─ Finavialaisten vanhat työvaatteet kiertävät kalusteiksi lentoasemalle

Artikkeli julkaistu
27.11.2019 klo 09:00
Tuolit_poyta_rookihuone
Vastuullisuus
Helsinki-Vantaan kaukolentojen alueen tupakointitilan uudet kalusteet on tehty finavialaisten vanhoista työvaatteista. Kalusteiden valmistukseen on hyödynnetty melkein 650 kiloa tekstiilijätettä, mikä vastaa peräti 4 600 käytettyä t-paitaa

Hyvä ympäristötyö on osa Finavian vastuullisuutta. Hyvien asioiden ketju -sarja nostaa esiin yksityiskohtia Finavian vastuullisuustyöstä. Tässä jutussa kerrotaan, kuinka työvaatteista syntyvää tekstiilijätettä uusiokäytetään Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Helsinki-Vantaan non-Schengen alueella sijaitseva tupakointitila on saanut uudet kalusteet. Kaikki kolme pitkää pöytää ja kuusi penkkiä on valmistettu komposiittimateriaalista, joka syntyy tekstiili- ja muovijätteestä.

Kuluneet tai rikki menneet työvaatteet päätyvät usein poltettavaksi energiajätteeksi. Tavoitteenamme oli löytää asiaan ympäristöystävällisempi ratkaisu. Nyt finavialaisten käytöstä poistettavat työ- ja asiakaspalveluvaatteet saavat uuden elämän kalusteina, iloitsee Finavian hankintapäällikkö Annaleena Kiikonen.

Käytännössä yhdessä pöydässä on uusiokäytetty 175 kiloa ja yhdessä penkissä 20 kiloa tekstiilijätettä. Kaikkiaan kalusteissa hyödynnetty tekstiilijätemäärä vastaa 4 600 vanhaa t-paitaa.

Rookihuone_kaluste1

Tekstiilien uusiokäyttö murroksessa Suomessa

Uudet kierrätyskalusteet on valmistanut ekologisia työvaatteita tekevä yritys Touchpoint. Kalusteiden komposiitti on hurjan kestävä materiaali. Valmistustapansa vuoksi komposiittikalusteiden tehdastakuu on 50 vuotta.

Tekstiilien uusiokäyttö on murroksessa Suomessa kuten muuallakin maailmalla, kertoo Mervi Haapiainen, Touchpointin Senior Key Account Manager.

Yksin Suomessa syntyy tekstiilipoistojätettä yli 70 miljoonaa kiloa vuodessa. Määrä on valtava, ja jokainen teko, jolla tuota määrää saadaan vähennettyä, on arvokas.

Finavia ja Touchpoint ovat myös tuoneet yhdessä Finavian uudistettuun työvaatemallistoon vaatteita, joissa on hyödynnetty neitseellisen polyesterin sijaan kierrätetyistä muovipulloista valmistettua polyesteria. Siten jo itse työvaatteiden valmistus on kierrätysteko.

Materiaalit kiertoon lentokentillä

Kiikosen mukaan Finavian lentokentillä tullaan jatkossa kiinnittämään entistäkin enemmän huomiota kiertotalouden mahdollisuuksiin eli pohtimaan, kuinka käytöstä poistettavia materiaaleja voitaisiin tehokkaasti käyttää uudelleen.

Hyvä esimerkki materiaalien uusiokäytöstä on aiemmin matkatavaroiden luovutusaulan katossa ripustettuna olleet Stefan Lindforsin suunnittelemat upeat kankaat, jotka irrotettiin katosta Helsinki-Vantaan laajennustöiden tieltä. Kankaat otettiin uudelleen käyttöön, kun niistä tehtiin porttialueen häikäisysuojia sekä kangaskasseja, Kiikonen kertoo.

Finavia on panostanut pitkäjänteiseen vastuullisuustyöhön lentokentillään. Työn tuloksena esimerkiksi kaikki Finavian lentoasemat ovat nyt hiilineutraaleja.

Helsinki-Vantaan jätteet lajitellaan yhä tarkemmin – myös muovin keräys aloitettu

Finavia palkittiin vastuullisuustyöstä Finnish Travel Galassa

Kirjat lentomatkalla - Finavia ja Kierrätyskeskus kierrättävät kirjoja yhdessä

Hyvien asioiden ketju -boilerplate