Skip navigation

Tiesitkö, että Helsinki-Vantaalle voi tulla myös polkupyörällä?

Artikkeli julkaistu
30.07.2019 klo 09:00
Erkki Kivikero_marshaller
Eri puolilta pääkaupunkiseutua pääsee lentoasemalle kätevästi myös pyöräteitä pitkin. Kun sää on suosiollinen ja kantamukset riittävän kevyet, matkalle voi lähteä polkupyöräkyydillä.

Kuva: Polkupyörää on käytetty Helsnki-Vantaalla myös työskentelyyn – ennen opasautojen käyttöönottoa marshallerit ohjasivat laskeutuneet lentokoneet paikoilleen pyörän selästä. Kuvaaja: Erkki Kivikero.

Helsinki-Vantaalle on hyvät pyörätieyhteydet, ja monet lentoasemalla työskentelevät liikkuvat työmatkansa polkupyörällä, etenkin kesällä. Myös matkustajat voivat saapua pyörällä lentoasemalle.

Pohjoishelsinkiläinen Aapo Rista kertoo, että lennolle lähtiessään hänen matkansa kentälle taittuu itseasiassa kätevimmin juuri polkupyörällä.

“Sähköavusteinen polkupyörä on nopein kulkuneuvo säännöllisesti kulkemillani alle 15 km matkoilla pääkaupunkiseudulla. Taksi ja julkinen liikenne lisäävät kustannuksia ja matka-aikaa. Lisäksi niiden saatavuus ja aikataulut eivät välttämättä ole optimaalisia, jos ei asu lentoasemalle kulkevan junan varrella. Pyörällä olen vapaa kaikista aikatauluista ja odottelusta – paitsi tietenkin lentokoneen”, Rista naurahtaa.

1. Etsi parhaat pyörätiet Reittioppaasta

Jos reitti lentoasemalle ei ole entuudestaan tuttu, parhaan ja nopeimman pyöräilyreitin löytää HSL:n Kevyen liikenteen reittioppaan avulla. Opas antaa myös arvion matka-ajasta.

“Kotoani lentoasemalle on matkaa noin 6,5 kilometriä. Pyörällä sen kulkee alle 20 minuutissa”, kertoo Rista.

Esimerkiksi Helsingin keskustasta pyöräilymatkaa lentoasemalle on noin 20 kilometriä, Itäkeskuksesta 16, Helsingin Malmilta 9 ja Vantaan Tikkurilasta alle 7 kilometriä. Ei hullumpi aloitus lomamatkalle!

2. Jätä pyörä parkkiin matkan ajaksi

Lentoasemalle jäävä polkupyörä kannattaa lukita hyvin ja jättää matkustajille tarkoitettuun pyörätelineeseen. Helsinki-Vantaan laajennustöiden vuoksi pyöräparkkien sijainti on viime aikoina vaihdellut, mutta seuraavat paikat ovat käytössä remonttien loppuun asti:

  • Terminaalin 1 päädyssä, ulko-ovien oikealla puolella

  • Terminaalin 2 vieressä, Lentäjänkujan päädyssä olevalla pysäköintialueella

3. Lentoasemallakin pääsee suihkuun

Polkupyörä ei ole kätevin kulkuväline, jos olet lähdössä lennolle painavien kantamusten tai matkalaukun kanssa. Kevyen rinkan tai repun kanssa pyöräily kuitenkin sujuu rattoisasti, ja pienen matkatavaran voi kiinnittää myös tarakalle.

“Yleensä olen tullut kentälle pyörällä kotimaanmatkoilla, mutta pari lyhyttä ulkomaan matkaakin mahtuu mukaan. Lyhyen reissun matkatavarat kulkevat minulla selkärepussa”, Rista sanoo.

Samalla saat myös liikuntaa ennen koneessa istumista. Jos pyöräillessä ehtii tulla hiki, lentoasemalla on mahdollista käydä suihkussa. Suihkuja löytyy esimerkiksi lentoaseman loungejen yhteydestä.

4. Pyörän voi ottaa lentokenttäjunaan

Paluulennon jälkeen pyöräilymatka raikkaassa ulkoilmassa piristää. Jos matkaväsymys kuitenkin painaa tai sää tekee tepposet, pyörän voi ottaa maksutta mukaan paikallisjunaan ja hurauttaa sillä kotia lähinnä olevalle asemalle. Lentoasemalle liikennöivissä matalalattiamallin junissa on erikseen merkityt vaunut, joissa pyörän kuljettaminen sujuu vaivattomasti.

Lue lisää kulkuyhteyksistä Helsinki-Vantaalle.

Matkustus