Skip navigation

Tuhat vara-akkua viikossa – Mitä tapahtuu turvatarkastuksessa poistetuille esineille?

Artikkeli julkaistu
02.08.2019 klo 09:00
Family at security control
Kiellettyjä esineitä poistetaan matkatavaroista tuhansittain. Jos omistaja ei hae tavaraansa takaisin, Finavia lahjoittaa soveltuvat esineet Suomen Punaiselle Ristille, jonka kautta ne löytävät uuden kodin.

Turvallisuus ohjaa kaikkea, mitä teemme. Hyvien asioiden ketju -sarja nostaa esiin yksityiskohtia Finavian vastuullisuustyöstä. Finavia ja SPR huolehtivat myös turvatarkastuksessa poistettavien esineiden kierrätyksestä. 

Ennen matkalle lähtöä on hyvä tarkistaa Finavian hakukoneella, mitä tavaroita matkustamoon ja ruumaan ei sovi pakata. Matkustajalentokoneessa ei saa kuljettaa esimerkiksi teräviä ja tulenarkoja esineitä. Toisinaan säännöt kuitenkin unohtuvat, tai tieto ei tavoita matkustajaa ajoissa, jolloin kielletty esine joudutaan poistamaan turvatarkastuksessa.    

Helsinki-Vantaalla matkustajilta otetaan haltuun noin tuhat kiellettyä tavaraa päivässä.  

– Käsimatkatavaroista poistetaan yleisimmin liian suuria nestepakkauksia ja teräviä esineitä, kuten saksia, monitoimityökaluja ja linkkuveitsiä. Ruumaan menevistä matkatavaroista ehdottomasti eniten joudumme poistamaan power bankeja. Niitä kertyy Helsinki-Vantaalla noin 500 viikossa ja kaikilla Finavian lentoasemilla sesongista riippuen 1000–2000 kappaletta viikossa, Finavian palvelupäällikkö Joni Pekkanen kertoo.  

Turvatarkastussääntöjen mukaan tulenarkoja power bankeja eli matkapuhelinten ja tietokoneiden varavirtalähteitä tulisi kuljettaa käsimatkatavaroissa.  

Poistetut esineet säilytetään, lajitellaan ja kierrätetään 

Turvassa poistetun esineen voi saada takaisin, mutta vain harva hyödyntää tätä mahdollisuutta.   

– Ennen kierrätystä matkustajilla on tietysti mahdollisuus noutaa heiltä poistetut tavarat. Ruumamatkatavaroista poistetuista esineistä tehdään aina dokumentti omistajalle ja tavaroita säilytetään kuukauden ajan. Myös käsimatkatavaroista poistettuja arvoesineitä voidaan säilyttää, mutta usein matkustaja haluaa itse viedä arvoesineensä esimerkiksi saattajalle tai postittaa sen, Pekkanen sanoo. 

Säilytysmahdollisuudet vaihtelevat lentoasemittain. Matkustaja voi myös esittää turvatarkastuksen yhteydessä toiveen tietyn poistetun esineen säilyttämisestä.  

Valtaosa tavaroista jää kuitenkin lentoasemille säilöön. Jotta poistetut esineet eivät päätyisi säilytyksestä jätteeksi, Finavia alkoi lahjoittaa niitä Suomen Punaiselle Ristille joulukuussa 2017. 

Ensin poistettuja tavaroita lahjoitettiin kiertoon Helsinki-Vantaalla. Hyvien kokemusten myötä yhteistyötä laajennettiin Rovaniemelle, Ouluun, Turkuun, Tampereelle ja Joensuuhun. Lentoasemat ovat valikoituneet mukaan poistettujen esineiden määrän vuoksi ja siksi, että kaupungeissa toimii Suomen Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalo.  

Kontti-tavarataloissa myydään lahjoitettuja vaatteita ja tavaroita, ja myyntituotoilla tuetaan Punaisen Ristin auttamistyötä. 

Poistetut tavarat tekevät kauppansa

Lentoasemilla poistetuista ruumamatkatavaroista reilusti yli puolet on kierrätyskelpoisia. Punaiselle Ristille toimitetaan muun muassa työkaluja, saksia ja muita teräviä esineitä, urheiluvälineitä, tupakansytyttimiä ja vara-akkuja. 

SPR:n Kontti-ketjun johtaja Sari Nikkola on iloinen siitä, että unohdetut tavarat saadaan uudelleen käyttöön ja samalla Punaisen Ristin avustustyöhön kertyy varoja. Lentoasemilta tuodut tavarat ovat menneet hyvin kaupaksi Kontti-myymälöissä.  

Eteenpäin ei päädy luvanvaraisia esineitä, alkoholia, elintarvikkeita tai esimerkiksi henkilökohtaista materiaalia sisältävää elektroniikkaa. Nämä ja muu kierrätykseen kelpaamaton tavara lajitellaan edelleen jätteiksi. Jätteen määrä kuitenkin vähenee sitä mukaa, kun tietoisuus kasvaa.   

Näitä esineitä poistetaan usein ruumaan menevistä laukuista: 

 • Varavirtalähteet eli power bankit 

 • Tulentekovälineet 

 • Aseiden irralliset patruunat 

 • Irralliset litium-akut 

 • Korkittomat hiuslakkapullot 

 • Spraymaalit 
   

Näitä esineitä poistetaan usein käsimatkatavaroista: 

 • Erilaiset nesteet, jotka ovat yli 100 millilitran pakkauksissa 

 • Työkalut ja terävät esineet 

 • Tulentekovälineet (mukana saa kuljettaa vain yhtä sytytintä tai tulitikkurasiaa)

Näin valmistaudut turvatarkastukseen

Hyvien asioiden ketju -boilerplate
Matkustus