Ohita navigaatio

Tulevat virkakoirat Paavo ja Pimu kouluttautuvat etsintätehtäviin Helsinki-Vantaalla

Artikkeli julkaistu
30.06.2019 klo 09:00
Ihmisiä & Ilmailua
Helsinki-Vantaan Rajatarkastusosasto ja Tulli ovat saaneet uudet virkakoiranpennut, joita koulutetaan parhaillaan etsintätehtäviin. Puolivuotias Paavo on tuleva huumekoira ja saman ikäinen Pimu erikoistuu asiakirjojen ja henkilöiden etsintään.

Helsinki-Vantaa on myös noin 20 virkakoiran työpaikka. Tarkkoja kuonoja tarvitaan turvallisuustyössä, jota poliisin, tullin ja rajatarkastuksen viranomaiset tekevät yhteistyössä Finavian kanssa.

Tullitarkastaja Timo Lindholm toimii puolivuotiaan labradorinnoutajan Paavon kouluttajana. Paavosta tulee huumekoira ja se opettelee aluksi tunnistamaan yhden huumausaineen hajun.

Myös Helsinki-Vantaan Rajatarkastusosastolla on tänä vuonna aloittanut uusi virkakoiranpentu; saksanpaimenkoira Pimu on osaston ensimmäinen oma koira. Pimu tulee erikoistumaan asiakirjojen ja henkilöiden etsintään.

Koiranpennut totuttelevat lentoaseman vilinään

Lentoasema on tarkka-aistiselle koiralle haastava työympäristö.

– Täällä on erilaisia pintoja, paljon ihmismassoja, kovia, yllättäviä ääniä ja erilaisia rappusia, Timo Lindholm kuvailee.

Lentoaseman virkakoiran on kyettävä toimimaan rauhallisesti ja pelottomasti ärsykkeistä huolimatta. Paavo ja Pimu on valittu koulutettaviksi etukäteen valikoiduista pentueista ja ne ovat läpäisseet soveltuvuustestin. Ikänsä vuoksi niiltä ei odoteta vielä moitteetonta käytöstä, pennut kun vasta totuttelevat vilkkaaseen työympäristöön.

Koirat ovat turvallisuustyössä korvaamaton apu

Valmistuttuaan virkakoiriksi Paavo ja Pimu tulevat suorittamaan etsintätehtäviä matkustajista, matkalaukuista, rahdista ja postiliikenteestä.

Hajuaistinsa ansiosta koirat ovat lentoaseman turvallisuustyössä korvaamattomia. Ne ovat mukana salakuljetusta ehkäisevässä työssä ja merkittävässä osassa lentoasemaviranomaisten selvittämistä rikoksista.

Kouluttajiensa kanssa tiivistä yhteiseloa viettävät virkakoiranpennut ovat korvaamattomia myös omina persooninaan:

– Koirat on työkavereina ihan parhaita. Kahta samanlaista työpäivää ei ole. Lisäksi koirat ovat oikeastaan aina hyvällä tuulella, Lindholm kertoo.

Seuraa Paavon ja Pimun päivää lentoaseman vilskeessä yllä olevalta videolta.

Lue ohjeet uuden lemmikkieläimen tuomiseen ulkomailta

Tutustu Tullin toimintaan