Ohita navigaatio

Näin koira tai kissa tuodaan ulkomailta lemmikiksi Suomeen

Artikkeli julkaistu
30.11.2016 klo 07:00
Arkistointipäiväys
Iloisen näköinen koira kuljetusboksissaan lähtöselvitysalueella.
Matkustus
Uuden lemmikkikoiran tai -kissan tuominen ulkomailta ei ole aivan yksinkertaista. Kertasimme pelisäännöt asiantuntijan avustuksella.

Yhä useampi tuo lemmikkikoiran tai -kissan ulkomailta Suomeen. Etenkin ulkomailta tuodut adoptio-koirat ovat nousseet viime vuosina uutisiin, ja tuontikoirien määrä on Ruokaviraston tilastojenkin mukaan lisääntynyt. Ulkomailta hankitun lemmikin tuominen Suomeen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.

Siksi listasimme maa- ja metsätalousministeriön asiantuntijan, Seppo Kuosmasen, avustuksella mutkattoman muuton muistilistan uuden lemmikin tuojalle:

1. Valmistaudu ajoissa matkaan

Ota hyvissä ajoin selvää, mitkä tuontivaatimukset eläintäsi koskevat.

”Usein ongelma on se, että vaatimuksista ei oteta selvää riittävän aikaisin ennen matkalle lähtemistä,” sanoo maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäylitarkastaja Seppo Kuosmanen.

”Matkustajat eivät useinkaan huomaa, että vaatimukset poikkeavat riippuen siitä, että matkustetaanko EU:n alueella vai EU:n ulkopuolella,” Kuosmanen kertoo.

Lemmikkieläinpassin ja vaadittavan raivotautirokotuksen hankkimisessa voi mennä jopa kuukausi. Muista myös hankkia määräysten mukainen ja sopiva kuljetuslaatikko tai -laukku.

2. Järjestä eläinlääkärikäynti

Jos mahdollista, valitse eläinlääkäri joka tuntee lemmikkisi. Eläinlääkäri myöntää lemmikkieläinpassin ja antaa lemmikillesi tarvittavat rokotteet.

”EU:n sisä- ja ulkopuolelta tuotavalla koiralla on oltava virkaeläinlääkärin myöntämä terveystodistus, jossa todistetaan, että eläinten terveyttä koskevat vaatimukset täyttyvät. Eli mukana pitää olla EU-lemmikkipassi,” Kuosmanen huomauttaa.

Virkaeläinlääkärin myöntämä terveystodistus vaaditaan myös EU:n alueelta tuotavalle koiralle ja kissalle, jos eläin tuodaan myytäväksi tai luovutettavaksi uudelle omistajalle.

3. Pidä huolta, että rokotteet ja tunnistusmerkit ovat kunnossa

Varmista, että lemmikin tunnistusmerkintä ja annetut rokotukset ja lääkitykset on merkitty lemmikkieläinpassiin.

Suomeen saapuvan koiran tai kissan on oltava rokotettu raivotautia vastaan, ja mikäli lemmikki tulee korkean raivotautiriskin maasta, niin vaaditaan myös vasta-ainetestin tulos, eli hyväksytty verinäyte raivotautivasta-aineiden varalta EU:n hyväksymästä laboratoriosta. Lisäksi koiran on oltava lääkitty ekinokokkoosin varalta ennen Suomeen saapumista.

4. Ilmoita lentoyhtiölle tulostasi

Lentoyhtiöllä on omat edellytyksensä matkustaville eläimille, joten lentopaikka lemmikille kannattaa varata ajoissa. Määräykset voivat vaikuttaa myös siihen, matkustaako eläin ruumassa vai matkustamossa.

Jotkut lentoyhtiöt hyväksyvät lennoilleen ainoastaan matkustamossa matkustavia lemmikkejä. Vaikka lemmikkisi olisi tottunut ’vähän parempaan’, voi olla, että lennolla hänellä ei ole asiaa bisnesluokkaan.

Lue lisää täältä

5. Tarkista Suomen tullin määräykset

Kun saavut lemmikkisi kanssa Suomeen, on sinun valittava tullin punainen linja. Varmista, että sinulla on siinä vaiheessa mukana lemmikkisi asiakirjat ja valmistaudu esittämään ne tullissa.

Lisätietoa ja tarkempia ohjeita lemmikkieläinten tuontiin löydät seuraavilta sivustoilta:

Tulli: Lemmikki mukana matkalla

Ruokavirasto:

Päivitetty uudet linkit Tullin ja Ruokaviraston sivuille 13.5.2020 klo 14 15