Ohita navigaatio

Brexit ei toistaiseksi tuo muutoksia matkustamiseen Suomen ja Britannian välillä

Artikkeli julkaistu
30.01.2020 klo 10:33
Suomen passi matkustajan kädessä Helsinki-Vantaalla
Matkustus
Britannia eroaa EU:sta 31.1.2020. EU-ero ei toistaiseksi tuo asiakkaalle näkyviä muutoksia matkustamiseen Suomen ja Britannian välillä.

Britannian erotessa EU:sta siitä tulee EU:n ulkopuolinen valtio. Käytännössä voimassa on vuoden 2020 loppuun asti ulottuva siirtymäaika, jonka aikana suomalaiset ja eurooppalaiset voivat matkustaa Britanniaan entiseen tapaan. Vaikka Britannia ei jatkossa ole EU:n jäsenmaa, siirtymäkauden aikana jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Britannia olisi vielä EU:n jäsen.

Finavian lentoasemilla Iso-Britanniasta saapuvia ja lähteviä matkustajia oli vuonna 2019 yhteensä hieman alle 1,5 miljoonaa.

Tuleeko Britannian lentojen passintarkastukseen muutoksia?

Britannia on jo nyt Schengen-sopimuksen ulkopuolella, joten maahan suuntautuville lennoille lähdetään ja niiltä saavutaan rajatarkastuksen kautta myös jatkossa. Lisätietoja antaa Rajavartiolaitos.

Vaikuttaako brexit tax free -ostoksien tekemiseen?

Siirtymäkauden aikana ei ole luvassa muutoksia nykyisiin säädöksiin.

Vaikuttaako brexit tullikäytäntöihin? Kuinka paljon saan tuoda ja viedä tavaraa Britannian ja muun Euroopan välillä verottomasti?

Vaikka Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen valtio, siirtymäkauden aikana vuonna 2020 jatketaan nykysäännöillä ikään kuin Britannia olisi vielä EU:n jäsen. Lisätietoja antaa Tulli.

Vaikuttaako brexit vaihtomatkustukseen?

Britannia on jatkossakin osa One Stop Security -yhteisöä, jolloin Britannian lentojen matkustajat kulkevat jatkolennoille ilman vaihtomatkustajien turvatarkastusta.

Mitä muutoksia on tulossa siirtymäajan jälkeen?

EU-eron lopullisia vaikutuksia matkustamiseen ja lentoliikenteeseen ei vielä tiedetä, vaan ne selviävät vuoden 2020 aikana.