Ohita navigaatio

Liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2020: liiketoimintaympäristö pysyi erittäin heikkona

Artikkeli julkaistu
03.11.2020 klo 09:48
Matkustajat maskit naamalla turvatarkastuksessa
Yritys
Lentojen ja matkustajamäärien vähentyminen heikensi edelleen merkittävästi Finavian taloutta.

Koronaviruspandemian tuomat rajoitukset ovat vaikeuttaneet lentoalan toimintaedellytyksiä maaliskuusta alkaen. Pandemian vaikutukset Finavian liiketoimintaan ovat olleet merkittävät.

Lentoliikenteen raju vähentyminen hiljensi Finavian lentoasemat, kun valtiot asettivat matkustusrajoituksia ja lentoyhtiöt peruivat suuren osan lennoistaan. Kansainvälisen lentoasemien kattojärjestön Airport Council Internationalin (ACI) mukaan matkustajamäärät laskivat tammi-syyskuun aikana globaalisti -68 % edelliseen vuoteen verrattuna.

Tammi-syyskuun 2020 aikana matkustajamäärä laski Finavian lentoasemilla yhteensä -70 %. Matkustajia oli 5,8 miljoonaa (19,6). Helsinki-Vantaalla matkustajia oli katsauskaudella yhteensä 4,6 miljoonaa, mikä oli -72 % vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Finavialle tärkeä kansainvälinen vaihtomatkustus väheni tammi-syyskuussa -75 % edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Matkustajamäärä laski verkostolentoasemilla -59,4 %. Suomen matkailulle keskeisten Lapin lentoasemien matkustajamäärä laski tammi-syyskuussa –57,5 %, ja matkustajia oli 0,6 miljoonaa.

Tammi-syyskuun 2020 liikevaihto laski -56,4 % ja oli 125,8 miljoonaa euroa (288,1). Käyttökate ilman kertaluonteisia eriä heikkeni -109,1 % ja oli -10,1 miljoonaa euroa (110,6). Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli -84,9 miljoonaa euroa (44,4).

Finavia aloitti maaliskuussa mittavan sopeuttamisohjelman kulujensa vähentämiseksi ja taloutensa vahvistamiseksi. Ohjelman avulla saavutettiin säästöjä investoinneissa, palvelu- ja materiaalihankinnoissa hallinnollisissa kuluissa sekä henkilöstökuluissa.

Kustannuksia säästettiin myös muun muassa supistamalla lentoasemien aukioloaikoja sekä sulkemalla terminaalitiloja ja kiitoteitä väliaikaisesti. Finavia joutui lisäksi lomauttamaan koko henkilöstönsä osa- tai kokoaikaisesti.

−Helsinki-Vantaan ja Lapin lentoasemien investointiohjelmia päätettiin jatkaa, sillä niiden valmistuminen oli loppusuoralla. Ohjelmia jatkamalla kyettiin myös välttämään keskeyttämisestä aiheutuvia lisäkustannuksia. Vuosikymmenten tarpeita varten toteutettavia laajennuksia tarvitaan tulevaisuudessa, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Viruksen leviämisen estämiseksi Finavia huolehti pandemian alkuvaiheesta alkaen tehostetusti siivouksesta ja hygieniasta sekä teki muutoksia matkustajaprosesseihin. Finavia teki tiivistä yhteistyötä terveys- ja muiden viranomaisten kanssa sekä avusti matkustajia turvallisen ja sujuvan lentomatkan mahdollistamiseksi. Elokuussa Finavia käynnisti Helsinki-Vantaalla hankkeen, jonka tavoitteena on ehkäistä tautien leviämistä tehostamalla turvatarkastuslaatikoiden puhdistusta ultraviolettivaloteknologian (UVC) avulla.

Finavian liiketoimintakatsaus tammi-syyskuu 2020