Ohita navigaatio

Suomen olympiajoukkueen kisakokemus alkaa Helsinki-Vantaalta

Artikkeli julkaistu
09.01.2020 klo 09:00
Olympiajoukkueen paluujuhlat Helsinki-Vantaalla
Ihmisiä & Ilmailua
Urheilijoiden valmistautuminen Tokion kesäolympialaisiin 2020 on jo täydessä vauhdissa. Japaniin lähdetään ensi kesänä omalta kotikentältä Helsinki-Vantaalta. Mitä erityisjärjestelyjä lentoasemalla on – ja miten viisimetriset seipäät lentävät kisapaikalle?

Sujuva matkallelähtö on olympiaurheilijoille tärkeää. Keho ja pää ovat urheilijalle työkaluja, joiden on oltava huippuunsa viritettyjä tärkeimpien kilpailujen alla. Rauhallinen ja ruuhkaton matkustaminen tukee suoritusta, mutta myös lentoasemalle saapuneet fanit tuottavat iloa.

– Helsinki-Vantaa on Suomen olympiajoukkueen kotikenttä, kisafiilis alkaa siellä. Lippuja liehuttavat fanit ja kisojen näkyminen lentoasemalla nostattavat tunnelmaa, Olympiakomitean liiketoimintapäällikkö Ville Köngäs sanoo.

Finavia on toiminut Suomen Olympiakomitean yhteistyökumppanina vuodesta 2017.

– Kumppanuus Olympiakomitean kanssa tarkoittaa yhteisiä tekoja. Ennen kisoja keskitymme ennen kaikkea saattamaan urheilijat hyvällä tsempillä kisamatkalle, Finavian markkinoinnista vastaava Anna Tuomi sanoo.

Miten keihäät ja seipäät lentävät?

Olympiaurheilijat matkustavat Japaniin oman valmentajansa tai tiiminsä kanssa. Useimmat saapuvat maahan jo kahdesta neljään viikkoa ennen kisojen alkua. Näin urheilijoilla on aikaa sopeutua kuuden tunnin aikaeroon ja kuumaan, kosteaan ilmastoon. Matkat suunnitellaan tarkasti etukäteen, sillä kuljetettavaa tavaraa on paljon. Lentoaseman toimijat ja lentoyhtiö varmistavat, että välineet saadaan matkaan aikataulun mukaisesti.

– Erikoismatkatavaraa riittää yleisurheilijoiden seipäistä ja keihäistä ampumaurheilijoiden aseisiin. Kaikki on saatava moitteettomassa kunnossa toiselle puolelle maapalloa. Huolellinen pakkaaminen, säännökset ja tullaukset huomioidaan. Esimerkiksi 45 metriä pitkät seipäät pakataan erityiseen tuubiin, jolloin ne voidaan laittaa ruumamatkatavaroiden joukkoon. Purjehtijoiden veneet ja ratsastajien hevoset taas kulkevat kisapaikalle erikseen konttirahtina, Ville Köngäs kertoo.

Mutkaton matka kotiovelta kisapaikalle

Helsinki-Vantaalla tehdään tiettyjä erityisjärjestelyjä urheilijoiden matkustamisen helpottamiseksi. Heidän käyttöönsä varataan yksityisiä tiloja ja omat check-in-paikat.

– Arvostamme sitä, että Finavia pitää urheilua tärkeänä ja yhteistyön kautta asioita suunnitellaan urheilijoiden ehdoilla, Köngäs kehuu.

Olennaisimpia ovat kuitenkin samat perusasiat, joita kaikki matkustajat arvostavat: sujuvuus, tuttuus, luotettavuus ja selkeät askelet kotoa koneeseen asti. Helsinki-Vantaa on urheilijoille kotoisa lentoasema, onhan se alun perinkin avattu juuri Helsingin olympialaisiin 1952.

 Olemme saaneet olla osa lukuisia unohtumattomia muistoja, kuten edellisten talvikisojen kultajuhlat Iivo Niskasen kunniaksi. Odotamme olympiavuotta 2020 samalla innolla ja jännityksellä”, Anna Tuomi tunnelmoi.

Kurkkaa huippu-urheilijoiden vinkit lentomatkustamiseen