Ohita navigaatio

Miten huippu-urheilijat lentävät? – Katso vinkit levolliseen lentomatkustamiseen

Artikkeli julkaistu
24.06.2019 klo 09:00
Matkustajia istumassa ikkunaan päin.
Matkustus
Miten urheilijat valmistautuvat pitkille lennoille ja palautuvat niistä huippuiskuun?

Huippu-urheilijat ovat kokeneita lentomatkustajia leirien ja kilpailujen – ja usein myös aikavyöhykkeiden – välillä liitäessään. Matkatavaraa on yleensä paljon ja aikaerorasitukselle ei ole sijaa.

Näillä huippu-urheilijoiden nikseillä kuntourheilija tai tavallinen matkustaja voi helpottaa matkustamisesta aiheutuvaa rasitusta:

1. Lähetä suuret ja hankalasti kuljetettavat matkatavarat etukäteen rahtina

Jos matkatavaroita on paljon ja tiedät, että siirtymiset niiden kanssa ovat hankalia, voi olla järkevää lähettää osa niistä etukäteen rahtina. Ennen lähetyksen tekemistä suuret matkatavarat on hyvä punnita ja mitata. Varmista myös kokonaiskuljetusaika, jos kohde on vaikeasti saavutettavissa.

2. Pakkaa käsimatkatavaroihin kaikkein tärkein

Voi tuntua hassulta ottaa lentokoneeseen jotakin sellaista, mitä ei tarvitse lennon aikana. Kaikilla on kuitenkin omaisuutta, jonka kokee korvaamattomaksi. Jos mahdollista, pakkaa sinulle tärkeimmät esineet käsimatkatavaroihin. Urheilijat saattavat ottaa koneeseen esimerkiksi kisakenkiä ja -asuja, sillä se vähentää stressiä kriittisten varusteiden katoamisesta.

3. Valitse ikkunapaikka

Monet urheilijat valitsevat ikkunapaikan, jotta saisivat nukuttua pitkällä lennolla mahdollisimman rauhassa, sivuseinää vasten nojaten. Takista saa taiteltua tyynyn, ja omat korvatulpat ja unimaski voivat helpottaa unen saamista.

4. Kiinnitä erityistä huomiota käsihygieniaan

Käsihygieniasta huolehtiminen on lennolla tärkeää. Lentoasemilla ja lentokoneissa, kuten muissakin julkisissa tiloissa, joissa on paljon ihmisiä samassa tilassa, on kohonnut riski saada esimerkiksi flunssatartunta. Pese kätesi saippualla ennen ruokailuja ja lennon jälkeen, ja pidä mukanasi matkakokoista käsidesiä.

5. Laskelmoi, milloin nukut

Väsymys, huimaus, ruuansulatushäiriöt, ruokahaluttomuus ja muisti- ja keskittymisongelmat kuuluvat aikaerorasituksen yleisimpiin oireisiin. Jet lag johtuu siitä, että keho on tottunut tiettyyn ruoka- ja unirytmiin, joka menee aikavyöhykkeiden yli matkustaessa sekaisin.

Ennen pitkää lentoa kannattaa suunnitella, miten saisi riittävästi unta sopivaan aikaan, jotta uuteen päivärytmiin siirtyminen sujuisi mahdollisimman kevyesti. Kellon siirtäminen kohdemaan aikaan voi auttaa laskelmissa. Jos olet huono nukkumaan lentokoneessa, yritä nukkua hieman pidempiä yöunia matkaa ennen, ja ota päiväunia matkan jälkeisinä päivinä.

6. Varaa sopeutumisaikaa

Jos aikavyöhykemuutos on suuri, matkasta palautuminen vie aikaa. Länteen päin matkustettaessa sopeutuminen tapahtuu yleensä helpommin kuin itäisiin aikavyöhykkeisiin siirryttäessä; mukautuminen valveillaoloajan venähtämiseen on helpompaa kuin nukahtaminen totuttua aiemmin.

Varsinkin jos edessä on fyysisesti tai henkisesti kuormittavaa toimintaa, sopeutumiseen on hyvä varata kahdesta kolmeen päivää.

Katso alta hienon pikaluistelu-uran tehneen Mika Poutalan mietteet lentomatkustamisesta ja laajenevasta Helsinki-Vantaan lentoasemasta.

Thumbnail from the video with title Traveling as a top athlete