Skip navigation

Uusi käytäntö turvatarkastuksessa: kaikki sähkölaitteet, joissa on akku tai paristot, pois laukusta ennen läpivalaisua

Artikkeli julkaistu
21.02.2020 klo 14:58
Two women at a security control area at Helsinki Airport
Finavia muuttaa ohjeistustaan turvatarkastusprosessin sujuvoittamiseksi. Matkustajia pyydetään ottamaan käsimatkatavaroissa olevat sähkölaitteet, joissa on akku tai paristot, pois laukuista ennen turvatarkastukseen menoa ja sijoittamaan ne linjastolta saatavaan tavarakaukaloon.

- Kun esimerkiksi partakone otetaan pois käsimatkatavarasta etukäteen, sitä ei enää erikseen tarvitse penkoa laukusta läpivalaisun jälkeen. Tämä nopeuttaa koko prosessia, kun laukkujen penkominen ja uudelleentarkastukset vähenevät, sanoo Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystynen.

Elektroniikkaa on käsimatkatavaroissa aikaisempaa enemmän, joten sähkölaitteiden sujuvalla läpivalaisulla on merkittävin vaikutus turvatarkastusprosessiin.

- Uusi käytäntö koskee kaikkia sähkölaitteita, joissa on akku tai paristot. Tavarakaukaloon pitää jatkossa laittaa puhelinten, tietokoneiden ja kameroiden lisäksi esimerkiksi partakoneet ja sähköhammasharjat, Pystynen jatkaa.

Muutoksen myötä kaikki sähkölaitteet, joissa on akku tai paristot, on otettava pois laukusta. Myös henkilökohtaiset hygieniatuotteet, kuten sähköhammasharjat ja partakoneet on otettava pois laukusta, mutta ne voi jättää omiin koteloihin tai pusseihin.

Uusi prosessi on otettu käyttöön Helsinki-Vantaalla 21. helmikuuta 2020. Uudet ohjeet eivät koske vaihtomatkustajien turvatarkastuspistettä. Matkustajat voivat tehdä samoin myös muilla Finavian lentoasemilla, sillä käytäntö helpottaa turvatarkastuksen läpikulkua kaikkialla.

Näin valmistaudun turvatarkastukseen.

Näin pakkaat tavarat oikein

Päivitetys 4.3.2020: Lisätty huomio vaihtomatkustajien turvatarkastuspisteen osalta. Tarkennettu ohjeistusta muotoon "sähkölaitteet, joissa on akku tai paristot".

Matkustus