Ohita navigaatio

Ahvenanmaa valloitti lentoaseman päällikön jo nuorena: ”Saari on upea vuoden ympäri”

Artikkeli julkaistu
27.05.2021 klo 15:00
Ahvenanmaan saaristoa
Ihmisiä & Ilmailua
Finavian Minun Saaristoni & Rannikkoni -sarjassa tutustutaan ensimmäisenä Maarianhaminaan. Lentoaseman päällikkö Tanja Sabel esittelee suosikkipaikkansa saarelta.

Turkulaislähtöinen Tanja Sabel Maarianhaminan lentoaseman päällikkö tuli Ahvenanmaalle kesätöihin, ihastui paikkaan ja jäi saarelle pysyvästi asumaan. Edes opiskelut eivät saaneet muuttamaan pois, vaan hän opiskeli saarelta etänä palvelumuotoilun ja johtamisen maisteriksi.

─ Ahvenanmaalla on lyhyet välimatkat niin paikkoihin, ihmisiin kuin päättäviin tahoihin ja kaunis monipuolinen luonto ja meri ovat aina lähellä. Ahvenanmaalla on helppo löytää hyvä balanssi työn ja vapaa-ajan välille. Elämänlaatu täällä on korkeaa.

Saaristo mökkejä

Kuva: Flatlight Films

Ahvenanmaalla on vierähtänyt pian jo 20 vuotta, sekä Eckerössä että Maarianhaminassa. Finavialla Tanja on ollut 10 vuotta. Hän kehaisee, että aika kuluu kuin siivillä mukavien ja osaavien työkavereiden seurassa ja sopivan haastavien työtehtävien parissa.

─ Parasta työssä on, että koen saavani parhaat palat kahdesta maailmasta työskennellessäni Finaviassa Maarianhaminan lentoasemalla. Täällä on pienen paikallisen tuttavallisen yhteisön edut. Teemme tärkeää työtä saaren infrastruktuurin ylläpitämisessä. Samalla olen Finaviassa suuressa ammattimaisessa organisaatiossa, jolla on osaamista, innovatiivisuutta, kunnianhimoa ja rohkeutta olla maailmanluokan lentoasemapalvelujen tarjoaja.

Maarianhaminan lentoasemalla on käynnissä kunnostustyöt, jossa kunnostetaan kiitotie sekä uudistetaan kiitotievalot, valojen ohjaus ja sähkönsyötöt.

─ Varaudumme jo nyt tulevaisuuteen, jolloin todennäköisesti tulemme palvelemaan sähkölentokoneita. Otamme jo askeleita kohti Finavian tavoitetta nettonollapäästöihin.

Lennot Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta palaavat jälleen heinäkuun alussa.

─ Toivon, että vapaa-ajan matkustajat löytäisivät lennot Turusta Air Leapilla ja Helsingistä Finnairin siivin Ahvenanmaalle, sillä täällä on paljon nähtävää ja koettavaa.

Ahvenanmaalla

Kuva: Visit Finland/Timo Nieminen

Tanjan vinkit Ahvenanmaalle

Luonnonläheiset aktiviteetit

”Lempipaikkani Ahvenanmaalla on Käringsund. Se on luonnonkaunis paikka, jossa on juuri sopivasti mahdollisuuksia olla luonnonhelmassa rauhassa itsekseen tai osallistua aktiviteetteihin. On kaunista terassia ja tasokasta ravintolaa, mutta myös mahdollisuus meloa omalle rannalle tai seikkailla metsässä maastopyörän tai fatbiken kanssa. Paikka näkyy muuten nyt Suomen televisiossa, osa Mestareiden mestarit tuotannosta on kuvattu juuri siellä.”

”Luonnonläheiset aktiviteetit on Ahvenanmaalla parasta: täällä voi vaeltaa, meloa, maastopyöräillä ja retkiluistella. Yksi lempihetkistäni oli, kun pääsin SUP-laudalla lähelle hylkeitä ihan lentoaseman läheisyydessä. Degersandissa puolestaan on upea pitkä hiekkaranta.”

Merimaisema

Kuva: Visit Åland/ Daniel Eriksson

”Suosittelen lämpimästi myös testaamaan Ahvenanmaan uutta kansallisurheilua Disc Golfia. Panostimme täällä viimevuonna ja rakensimme yhdessä ennätysvauhtia maailman suurimman Disc Golf puiston. Laji vie helposti mennessään ja disc golf kenttiä kiertäessä tulee nähtyä ja koettua monia Ahvenanmaan nähtävyyksiä ja meidän kaunista luontoa.”

Herkullista lähiruokaa

”Ahvenanmaalla on useita tasokkaita ruokapaikkoja, niin Maarianhaminassa, kun maaseudulla ja saaristossa. Täällä panostetaan lähituotettuun ruokaan ja tarjonta on yllättävän kattavaa. Ruokailla voi mielellään Stallhagenissa, ÅSS Paviljongissa tai Smakbyssä. ”

Aamiainen Ahvenanmaalla

Kuva: Visit Finland / Tiina Tahvanainen

Koe juhlavuosi

”Ahvenanmaa juhlii 100-vuotispäiviään vuoden verran! Aloitamme juhlimisen kesäkuussa 2021 ja juhlat huipentuu vuoden kuluttua 9. kesäkuuta 2022 itsehallintopäivään. Vuoden aikana järjestetään erityyppisiä tapahtumia. Tervetuloa mukaan juhlimaan 100 vuotisjuhlaamme!”

”Saari on upea vuoden ympäri - Ahvenanmaan salattu helmi on pitkät lämpimät syksyt. Mökkilomailu ja hyggeily takkatulen äärellä myrskysäässä.”

”Muita helmiä ovat sadonkorjuu- ja joulumarkkinat tai sitten fyysisesti haastavammat aktiviteetit syksyn aikana, kuten Åland Swimrun tai Åland Marathon. Molemmissa tapahtumissa lähtöjä kaiken tasoisille lähtijöille.”

Finavian Minun Saaristoni & Rannikkoni on jatkoa Finavian Minun Lappini -sarjalle. Sarjassa tutustutaan Finavian meren ja vetten äärellä sijaitseviin lentoasemiin ja elämään. Paikallinen lentoaseman henkilökunta jakaa parhaat vinkkinsä vierailijalle.

Kuvat: Visit Åland/Visit Finland