Hoppa över navigering

Åland erövrade flygplatschefen redan i ung ålder: ”Ön är underbar året runt”

Article published
27.05.2021 kl 15:00
Ahvenanmaan saaristoa
Människor & Luftfart
I Finavias serie Min Skärgård & Kust besöker vi först Mariehamn. Flygplatsens chef Tanja Sabel berättar om sina favoritplatser på Åland.

Åbobördiga Tanja Sabel som är chef för Mariehamns flygplats kom till Åland för att sommarjobba, blev förtjust i ön och stannade permanent här. Inte ens hennes studier fick henne att flytta bort, eftersom hon studerade på distans från ön för en magisterexamen i tjänstedesign och ledarskap.

─ Åland har korta avstånd till platser, människor och beslutsfattare, och vacker mångsidig natur och havet är alltid nära. Det är lätt att hitta en bra balans mellan arbete och fritid på Åland. Livskvaliteten här är hög.

Saaristo mökkejä

Bild: Flatlight Films

På Åland har jag snart bott i 20 år, både i Eckerö och Mariehamn. Hos Finavia har Tanja jobbat i 10 år. Hon berömmer att tiden går som på vingar med trevliga och kunniga arbetskamrater samt med lämpligt krävande arbetsuppgifter.

─ Det bästa i arbetet är att jag upplever att jag får de bästa bitarna av två olika världar när jag arbetar på Mariehamns flygplats hos Finavia. Här finns fördelarna med ett litet, lokalt och familjärt samhälle. Vi utför ett viktigt arbete för att upprätthålla infrastrukturen på ön. Samtidigt är jag i Finavia i en stor professionell organisation med expertis, innovation, ambition och mod att vara leverantör av flygplatstjänster av världsklass.

På Mariehamns flygplats pågår renoveringsarbeten där man renoverar landningsbanan och förnyar dess belysning, ljusstyrningen och eltillförseln.

─ Vi förbereder oss redan för framtiden, då vi sannolikt kommer att betjäna elflygplan. Vi tar redan steg mot Finavias nettonollutsläppsmål.

Flyg från Helsingfors, Åbo och Stockholm börjar igen flyga hit vid ingången av juli.

─ Jag hoppas att fritidsresenärer upptäcker flygen till Åland från Åbo med Air Leap och från Helsingfors med Finnair, eftersom det finns mycket att se och uppleva här.

Ahvenanmaalla

Bild: Visit Finland/Timo Nieminen

Tanjas tips för Åland

Naturnära aktiviteter

”Min favoritplats på Åland är Käringsund. Det är ett naturskönt ställe där du just på lämpligt sätt kan vara i lugn och ro i naturen för dig själv eller delta i aktiviteter. Här finns vackra uteserveringar och bra restauranger, men också möjlighet att paddla till en egen strand eller cykla i skogen med en terrängcykel eller fatbike. Platsen syns för övrigt nu i Finlands television, en del av serien Mestareiden mestarit har spelats in just där.”

”Naturnära aktiviteter är det bästa med Åland: här kan du vandra i naturen, paddla, cykla med terrängcykel och åka långfärdsskridsko. En av mina favoritstunder var när jag på en SUP-bräda kom nära sälar alldeles nära flygplatsen. Och Degersand har en fin, lång sandstrand.”

Merimaisema

Bild: Visit Åland/ Daniel Eriksson

”Jag rekommenderar också varmt att testa Ålands nya nationalsport Disc Golf. ”Vi satsade på det i fjol och byggde på rekordfart tillsammans världens största Disc Golf-park. Du blir lätt fängslad av grenen och när du går runt på disc golf-banorna får du se och uppleva många av Ålands sevärdheter och vår vackra natur.”

Läcker närproducerad mat

”Åland har flera högkvalitativa matställen, såväl i Mariehamn som på landsbygden och i skärgården. Här satsar man på närproducerad mat och utbudet är överraskande brett. Du kan gärna äta på Stallhagen, ÅSS Paviljong eller Smakby.”

Aamiainen Ahvenanmaalla

Bild: Visit Finland / Tiina Tahvanainen

Upplev jubileumsåret

”Åland firar sitt 100-årsjubileum ett helt år! Vi inleder firandet i juni 2021 och firandet kulminerar den 9 juni 2022 med självstyrelsedagen. Olika typer av evenemang kommer att äga rum under året. Välkommen att fira vårt 100-årsjubileum!”

”Ön är härlig året runt och Ålands hemliga pärla är de långa varma höstarna. Stugsemester och hygge vid en öppen spis i stormigt väder.”

”Andra pärlor är skörde- och julmarknaderna eller fysiskt mer krävande aktiviteter under hösten, till exempel Åland Swimrun eller Åland Maraton. Vid båda evenemangen finns det starter för deltagare på alla nivåer.”

Finavias serie Min Skärgård & Kust är en fortsättning på Finavias serie Mitt Lappland. I serien får vi bekanta oss med Finavias flygplatser som finns nära hav och vatten samt livet där. Anställda vid den lokala flygplatsen ger sina bästa tips för besökare.