Ohita navigaatio

Finavia investoi lisää Helsinki-Vantaan liikennöinnin sujuvuuteen ja ympäristönsuojeluun

Artikkeli julkaistu
12.05.2021 klo 08:26
Helsinki Airport in the summer
Vastuullisuus
Finavia kunnostaa Helsinki-Vantaan lentoliikennealuetta kesällä 2021 seitsemällä miljoonalla eurolla. Tavoitteena on varmistaa lentokoneiden sujuva rullaus- ja asematasotoiminta sekä entisestään parantaa hulevesien hallintaa.

Hyödynnämme pandemian vuoksi vähentyneet liikennemäärät ja pääsemme tekemään kunnostustöitä alueilla, joilla on normaaliin liikennetilanteeseen verrattuna helpompi tehdä korjaustöitä. Myös vaikutukset liikenteeseen ja lentomelun hallintaan jäävät vähäisiksi, sanoo Helsinki-Vantaan kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa Finavialta.

Korjaustyöt ovat käynnissä koko kesän. Remontin aikana kunnostetaan rullausteiden ja asematason päällysteitä, lentokoneiden seisontapaikkoja ja hulevesiviemäriverkostoa. Töitä tehdään lentoliikennealueella, minkä vuoksi kiitoteiden käyttöön sekä lentokoneiden rullauksiin ja pysäköintiin tulee tilapäisiä muutoksia.

Remontti on käynnistynyt jo varhain keväällä ja se jatkuu pitkälle syksyyn. Isoimmat kunnostustyöt tehdään kesällä 31.5. - 3.9.2021 kahdessa eri vaiheessa. Eniten vaikutuksia on ensimmäisessä vaiheessa kesä-heinäkuussa, jolloin päiväsaikaan käytössä on vain yksi kiitotie, sanoo Elasmaa.

Miten remontti vaikuttaa lentoliikenteeseen?

Ensimmäisen vaiheen aikana 31.5. - 3.8.2021 käytössä on päiväaikaan vain yksi kiitotie. Lentoonlähtöihin ja laskeutumisiin käytetään kello 06-00 kiitotie 3:a (22R/04L). Kiitotie 1 (04R-22L) ja kiitotie 2 (15-33) ovat tuolloin rullauskäytössä. Kaikki kiitotiet ovat avoinna nousuja ja laskeutumisia varten yöllä kello 00-06.

Toinen vaihe on 16.8-3.9.2021, jolloin kiitotie 3 (22R/04L) on suljettuna vajaan kolmen viikon ajan. Lentoonlähdöt ja laskeutumiset tehdään kiitotie 1:ltä (04R-22L) ja kiitotie 2:lta (15-33).

Miten melunhallinta muuttuu?

Lentoja on pandemian vuoksi edelleenkin huomattavasti normaalia vähemmän, joten kiitoteiden käyttöperiaatteiden muutokset eivät vaikuta melunhallintaan yhtä paljon kuin normaalissa liikennetilanteessa, sanoo Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen.

Kesä-heinäkuussa lentomelutilanne on yöaikaan normaali. Päiväsaikaan, kun käytössä on vain kiitotie 3, lentomelua voi havaita tavallista enemmän Keravan ja Tuusulan suunnassa.

Elokuussa, kun kiitotie 3 on suljettu, lennot lähtevät lännen- ja etelänpuoleisilla tuulilla kiitotie 1:ltä. Tuolloin nousevien lentokoneiden reitit ovat Länsi-Vantaan ja Espoon suuntaan hieman normaalista poikkeavia. Vastaavasti pohjoisen- ja idänpuoleisilla tuulilla laskeutumisiin käytetään ainoastaan kiitotie 1:ä

Viinikainen suosittelee seuraamaan Finavian WebTrak-palvelua, jonka avulla voi seurata Helsinki-Vantaa lentoaseman liikennettä ja tarkastella lentojen yksityiskohtaisia tietoja. Kysymyksiä voi lähettää myös tiedustelulomakkeella.

Lue lisää

Näin lentokoneiden melua hallitaan Helsinki-Vantaalla

Päivitetty 17.5.21: Remontin toisen vaiheen kestoa on päivitetty.