Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 avautuu ─ katso vaikutukset matkalle lähtöön

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
07.07.2021 klo 09:25
Helsinki-Vantaan lentoaseman nimikyltti
Terminaali 1 aukeaa kahdessa vaiheessa: ensin avautuu lähtöselvitys ja myöhemmin EU:n sisärajatarkastusten päättyessä turvatarkastus. Nyt T1 avataan terveysturvallisuusprosessien vaatiman lisätilan ja matkustajamäärien hienoisen kasvun vuoksi.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 1 avautuu matkustajille 12.7.2021. Terminaali on ollut kiinni yli vuoden koronapandemiasta johtuvan vähäisen matkustajamäärän takia. Suurin syy T1:n avautumiseen on terveysturvallisuusprosessien viemä tila ja aika, jotka johtavat tällä hetkellä ajoittain terminaali 2:n ruuhkautumiseen.

Vaikka T2 on suunniteltu huomattavasti suuremmille matkustajamäärille, tila ei enää riitä.

─ Vähäisilläkin matkustajamäärillä T2 käy liian ahtaaksi nykyisten terveysturvallisuusprosessien vuoksi. Nykyistä sujuvampi, ennen lentoasemalle tuloa tehtävä terveysturvallisuusvaatimusten mukaisten todistusten tarkastus poistaisi jonoja, nopeuttaisi matkalle lähtöä ja tekisi matkustamisesta miellyttävämpää, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajakokemuksesta ja prosesseista vastaava johtaja Timo Järvelä Finaviasta.

Ensimmäisessä vaiheessa matkustajille avautuvat lähtöselvitystiskit, toisessa vaiheessa myös turvatarkastus. Muutos koskee vain T1:ssa lähtöselvityksen tekeviä matkustajia.

─ T1:n avaaminen on myös merkki siitä, että maailma on avautumassa ja ihmiset pääsevät jälleen matkustamaan.

Matkustajille avautuminen tuo väljyyden lisäksi joitain etuja. T1:ssä lähtöselvityksen tekevä matkustaja pääsee kävelemään suoraan autosta oikeaan terminaaliin, koska Helsinki-Vantaan kehitysohjelmasta johtuvien väliaikaisten liikennejärjestelyiden vuoksi matkustajien saattaminen on keskitetty sen eteen. Pikaparkki ja P3 -parkkitilat sijaitsevat myös suoraan T1:n edessä.

Terminaalin välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös yksityisen toimijan koronatestauspiste.

Turvatarkastus säilyy toistaiseksi terminaali 2:ssa

Tehtyään lähtöselvityksen T1:ssä matkustaja kävelee T2:n turvatarkastukseen ja siitä lähtöporteille. T1:n turvatarkastus avataan, kun EU:n sisärajatarkastukset loppuvat tai matkustajamäärät nousevat merkittävästi.

─ Sisärajatarkastusten päättyessä T1:n turvatarkastus avataan aluksi kiireisimmille ajoille, kuten aamutunneiksi, ja matkustajamäärien kasvaessa aukioloa lisätään.

Kun T1:n turvatarkastus avautuu osittain, matkustajien on tärkeää tarkistaa etukäteen sen aukioloajat ja muut ohjeet Finavian verkkosivuilta jo ennen lentoasemalle lähtemistä.

─ Matkustajien kannattaa varata riittävästi aikaa ehtiäkseen lennolle. Olemme pahoillamme, että osa matkustajista joutuu kävelemään tavallista pidemmän matkan päästäkseen turvatarkastukseen. Kyse on väliaikaisesta järjestelystä, kunnes rajat avautuvat ja matkustus palautuu entiselleen.

Uudelleen avaaminen tarkoittaa, että T1:ssä aiemmin operoineet lentoyhtiöt, kuten SAS ja Lufthansa siirtyvät takaisin T1:een. Myös lentoyhtiö Norwegian siirtyy T1:seen. Lisäksi kotimaanlentoja operoivat uudet ostoliikenneyhtiöt toimivat T1:stä käsin.

Lue lisää

Katso täältä Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevät ja saapuvat lennot

Tutustu Finavian Lentomatkustus koronan aikana -sivuun

Lue lisää koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla

Matkustus