Hoppa över navigering

Terminal 1 på Helsingfors-Vanda flygplats öppnas ─ se dess inverkan på avresor

Pressmeddelande
Article published
07.07.2021 kl 09:25
Helsinki-Vantaan lentoaseman nimikyltti
Terminal 1 öppnas i två skeden: först öppnas incheckningen och senare säkerhetskontrollen när EU:s inre gränskontroller avslutas. Nu öppnas T1 på grund av det extra utrymme som hälsosäkerhetsprocesserna kräver och på grund av att antalet passagerare ökat något.

Terminal 1 på Helsingfors-Vanda flygplats öppnas för passagerare 12.7.2021. Terminalen har varit stängd i mer än ett år på grund av det låga antalet passagerare till följd av coronapandemin.

Huvudskälet till att T1 öppnas är den tid det tar för hälsoskyddsprocesserna, vilket för närvarande leder till att det bildas rusning i T2.

– Även med ett litet antal passagerare blir T2 för trångt på grund av hälsosäkerhetsprocesserna. En smidigare kontroll av intyg som uppfyller kraven på hälsosäkerhet före ankomsten till flygplatsen skulle eliminera köer, försnabba avresan och göra det trivsammare att resa.

I det första skedet öppnas incheckningsdiskarna för passagerarna, i det andra skedet också säkerhetskontrollen. Ändringen gäller endast passagerare som checkar in i T1.

─ Öppnandet av T1 är ett tecken på att världen håller på att öppnas och att människor kommer att kunna resa igen, säger Timo Järvelä, Finavias ansvarige direktör för passagerarupplevelser och processer på Helsingfors-Vanda flygplats.

Öppnandet ger passagerare utöver mer utrymme också många andra fördelar. På grund av de tillfälliga trafikarrangemangen till följd av utvecklingsprogrammet för Helsingfors-Vanda flygplats har eskorten av passagerare för närvarande koncentrerats framför T1. Snabbparkeringen och P3-parkeringsutrymmena finns också direkt utanför T1. En passagerare som gör sin incheckning i T1 kan alltså gå direkt från bilen till rätt terminal. I omedelbar närhet av terminalen finns också en privat aktörs plats för testning av coronavirus.

Säkerhetskontrollen kvarstår tills vidare vid terminal 2

Efter incheckningen går passageraren till säkerhetskontrollen i T2 och därifrån till avgångsgaten.

Säkerhetskontrollen i T1 öppnas när EU:s inre gränskontroller upphör eller antalet passagerare ökar avsevärt.

─ När kontrollerna vid de inre gränserna avslutas öppnas säkerhetskontrollen i T1 till en början under de mest brådskande timmarna, såsom morgontimmarna, och när antalet passagerare ökar ökas öppethållningen.

När säkerhetskontrollen i T1 delvis öppnar är det viktigt att passagerarna kontrollerar öppettider och andra anvisningar i förväg på Finavias webbplats innan de åker till flygplatsen.

─ Det lönar sig för passagerarna att reservera tillräckligt med tid för att hinna till sitt flyg. Vi beklagar att vissa passagerare måste gå en längre sträcka än normalt för att komma till säkerhetskontrollen. Det är ett tillfälligt arrangemang tills gränserna öppnas och resandet normaliseras.

Återöppningen innebär att flygbolag som tidigare opererat i T1, såsom SAS och Lufthansa, återgår till T1. Också de nya bolag som bedriver köptrafik inom inrikesflyg verkar i T1.

Resa