Ohita navigaatio

Koronarokotustodistus helpottamaan matkustusta - käyttöön EU:ssa ehkä jo kesällä

Artikkeli julkaistu
25.03.2021 klo 12:35
Kolmihenkinen ryhmä kävelee pitkää käytävää pitkin.
EU on ilmoittanut, että matkustamista helpottava koronatodistus voitaisiin ottaa käyttöön EU-maissa jo ehkä kesäkuussa. Myös Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee koronapassin käyttöönottoa.

Sähköisen koronatodistuksen (digital green certificate) käyttöönotto toisi valoa lentoliikenteen näkymiin. Rokotusten vauhdittamisen ohella se on ehdottomasti tärkein matkustamisen helpottamiseen tähtäävistä toimenpiteistä. EU-tasoisen koronatodistuksen avulla lento- ja matkailuala voisi alkaa palautua turvallisesti ja vastuullisesti, sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Meillä on selkeä indikaatio siitä, että matkustuksessa on koronapandemian jäljiltä patoumaa. Yritykset tarvitsevat asiakaskontakteja menestyäkseen. Ihmiset haluavat liikkua, lomailla ja tavata toisiaan. Matkustus on osa modernia elämäntapaa, hän jatkaa.

Eurooppalaisen matkailutoimikunnan ETC:n (European Travel Commission) uusimman kyselyn mukaan 54 % eurooppalaisista haluaisi tehdä matkan ennen heinäkuun loppua ja 41 % haluaisi matkustaa ulkomaille toiseen EU-maahan. Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n (International Air Traffic Association) tekemän tutkimuksen mukaan 68 % kokee elämänlaatunsa heikentyneen matkustusrajoitusten vuoksi.

Suomelle lentoliikenteellä ja matkailulla on merkittävät taloudelliset kerrannaisvaikutukset, joten alan jaloilleen saaminen on elintärkeää. Työllistämisvaikutus on yli 140 000 ihmistä ja osuus bruttokansan tuotteesta on liki kolme prosenttia. Se on enemmän kuin esimerkiksi metsäteollisuuden osuus, sanoo Mäki.

EU:n komissio on esittänyt, että EU-maissa otettaisiin käyttöön digitaalinen koronatodistus ehkä jo kesäkuussa koronapandemian ajaksi. Terveystietojen siirtäminen maasta toiseen edellyttää kuitenkin tarkkaa lainsäädäntöä.

Myös Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee Omakantaan sähköistä rokotustodistusta, josta näkyisi tieto henkilön saamasta koronarokotteesta. Kansaneläkelaitoksen Kantapalvelut- verkkosivun mukaan Suomen rokotustodistus olisi yhteensopiva kansainvälisen mallin kanssa.

Lue myös

Kimmo Mäen puheenvuoro: Helsinki-Vantaa elää kansainvälisestä vaihtoliikenteestä.

Tuomas Pitkäsen puheenvuoro: Lentoliikenteellä ja matkailulla merkittävät kerrannaisvaikutukset suomalaisiin yrityksiin.

Lähde: ACI:n lehdistötiedote 17.3.2021

Matkustus