Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Lentoliikenteellä ja matkailulla on merkittävät kerrannaisvaikutukset suomalaisten yritysten toimintaan

Artikkeli julkaistu
25.09.2020 klo 10:08
Finavian hankintajohtaja Tuomas Pitkänen
Yritys
Matkailun osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 2,7 prosenttia ja Suomen työpaikoista yli 140 000. On selvää, että lento- ja matkailualaa kohdanneella koronakriisillä on merkittävät taloudelliset kerrannaisvaikutukset monille toimialoille kuten palvelu-, rakennus- ja kuljetusalalle, kirjoittaa Finavian hankintajohtaja Tuomas Pitkänen.

Finavia on merkittävä tavaroiden ja palveluiden ostaja. Meillä on yli 3 000 palvelun- ja tavarantoimittajaa, ja käytämme hankintoihin vajaat 500 miljoonaa euroa vuodessa. Suuren osan käyttämistämme tavaroista, palveluista ja investointihyödykkeistä ostamme Suomesta. Finavialla on vahva rooli suomalaisessa liike-elämässä, työllistäjänä ja maabrändin eteenpäin viejänä.

Koronakriisi on iskenyt lujaa lento- ja matkailualaan. Keväästä lähtien matkustajamäärät ovat tippuneet liki 90 prosenttia, ja Finavian tulot yli 70 prosenttia. Käynnissä on rankka säästöohjelma. Koko henkilöstömme on lomautettuna, ja kaikki hankinnat ja ostot on laitettu minimiin. Nyt näyttää siltä, että sekään ei riitä.

Lentoliikenteen väheneminen tarkoittaa, että Finavian lisäksi kriisistä kärsivät suoraan myös ne yli 20 000 ihmistä ja 1 500 yritystä, jotka Finavian lentoasemilla toimivat. Useimmat myymälät, ravintolat ja muut palvelupisteet ovat joutuneet laittamaan lapun luukulle. Olemme tulleet näitä yrittäjiä vastaan, ja tarjonneet heille tuntuvia vuokranalennuksia ja muutenkin joustaneet sopimusehdoista.

Myös Finavia tarvitsee joustoa selvitäkseen pahimman yli. Olemme lähestyneet tavaran- ja palvelujen toimittajiamme pyytääksemme heiltä normaalia pidempää maksuaikaa ja alennuksia. Suurin osa on ymmärtänyt tilanteemme ja ehdotuksemme. Olemme tästä erittäin kiitollisia. Se luo pohjaa tulevaisuudelle ja pitkäntähtäimen kumppanuudelle.

Ajat ovat vaikeat mutta uskomme, että yhdessä joustaen selviämme lento- ja matkailualaa kohdanneesta katastrofista.

Vastuulliset hankinnat

Finavian vastaantulo yritysten vuokranalennuksiin