Ohita navigaatio

Laajennetut koronatestaukset alkavat Helsinki-Vantaalla 8.1.

Artikkeli julkaistu
08.01.2021 klo 10:54
Matkustajat kulkevat lentoasemalla maskit päässään.
THL:n suosituksesta Vantaan kaupunki on päättänyt ohjata 8. tammikuuta 2021 alkaen Helsinki-Vantaalle ulkomailta saapuvat matkustajat koronatestiin. Finavia on nopeasti uudistanut saapuvien matkustajien prosessit ja ohjauksen.

- Olemme lentokentällä tehneet kaikki tarvittavat muutokset, jotta matkustajaprosessit ja -ohjaus on saatu vastaamaan viranomaisten uusia terveysturvallisuusohjeita. Aikaa on ollut käytettävissä hyvin niukalti, joten voimme joutua niitä vielä hienosäätämään, sanoo Airport Operations Centerin päällikkö Jani Ceder Finaviasta.

THL:n suosittelemat prosessi- ja ohjeistusmuutokset toteutettiin vajaassa vuorokaudessa. Finavia esimerkiksi rakensi lisää testauspisteitä terminaaliin sekä siirsi nykyiset tuloauloissa sijaitsevat pisteet porttialueelle. Samalla uudistettiin Helsinki-Vantaan matkustajaprosessit ja -ohjaus.

Lisäksi Finavia koulutti suurimman osan asiakaspalveluhenkilökuntaansa uusiin ohjeisiin. Myös merkittävä osa lentokentillä jaettavasta viranomaisohjeista saadaan uusittua ajoissa. Digitaalisen informaation lisäksi perinteisiä tiedotuspisteitä on lähes sata.

Viranomaisten arvioiden mukaan lentokentän koronatestauspisteillä voi lentojen saapuessa olla ruuhkaa testausmäärien noustessa moninkertaisesti.

- Pyydämme ulkomailta saapuvia matkustajia varautumaan siihen, että perjantaista alkaen voi testauspisteisiin olla jonoja, Ceder sanoo. Testauspisteiden resursseista ja palvelusta vastaavat yhteistyössä Vantaan kaupunki ja Helsingin Sairaanhoitopiiri HUS.

Ceder muistuttaa samalla, että perheenjäsenet ja ystävät odottaisivat matkustajia terminaali 1:n vastaanottotiloissa tai autossa pysäköintialueella. Terminaali 2 on varattu vain matkustajien ja henkilökunnan käyttöön, jotta turvavälit voidaan pitää.

Matkustajia pyydetään tarkistamaan maahantuloa koskevat terveysturvallisuusohjeet Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n nettisivuilta sekä voimassa olevat matkustusrajoitukset Rajavartiolaitoksen kotisivuilta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on avannut uuden Finentry-palvelun, joka sujuvoittaa maahantuloa ja jonka kautta voi esimerkiksi varata ajan koronatestiin.

Finavia on koonnut lentomatkustukseen liittyviä koronaohjeita verkkosivuilleen sekä vastaa lentomatkustukseen liittyviin koronakysymyksiin sosiaalisessa mediassa ja neuvontapuhelimessa ympäri vuorokauden.

Lue lisää laajennetusta testauksesta Vantaan kaupungin lehdistötiedotteesta 8.1.

Matkustus