Ohita navigaatio

Puheenvuoro: Suomi on onnistunut koronan hoidossa – hallittu ulospääsy kriisistä myös oleellista

Artikkeli julkaistu
27.04.2021 klo 16:17
Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki
Matkustus
Rankan koronavuoden jälkeen on helpottavaa kuulla rajoitusten purkamisesta. Matkailun avautuminen on oleellinen osa niitä toimenpiteitä, joilla päästään kohti normaalia elämää. Tämä tulisi huomioida maamme exit-strategian toteutuksessa, kirjoittaa lentoasemayhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

Suomi on onnistunut koronan hoidossa hyvin kansainvälisestikin arvioiden, ja hallitus on tehnyt ansiokasta strategiatyötä myös kriisistä ulos pääsemiseksi. Exit-strategiaan tulisi kuitenkin vielä sisällyttää se, milloin ja miten matkustusrajoitukset käytännössä voidaan lentoliikenteen osalta purkaa.

Nopea ulospääsy kriisistä on tärkeää maamme kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Suomen tulisi purkaa matkustusrajoituksia muiden maiden tahdissa, jotta maamme voisi säilyttää asemansa Euroopan ja Aasian solmukohtana. Lentoliikenne tulisi avata myös EU:n ulkopuolelle, kun se terveysturvallisuuden näkökulmasta on perustelua.

Rajat tulisi avata kaikelle lentoliikenteelle, eikä vain erikseen määriteltyjen matkustustarpeiden mukaan. Tähän liittyy useita käytännön haasteita kysymyksiä. Ilman kunnon suunnitelmaa vaarana on kömpelö ja takkuinen maahantuloprosessi, joka näkyy esimerkiksi ruuhkina ja matkustajien epätietoisuutena oikeista toimintavoista.

Matkustusrajoituksia purettaessa tulisi siis kiinnittää huomiota myös siihen, miten asiat järjestetään käytännössä.

Suomen tulisi siirtyä yleisesti Euroopassa käytössä olevaan malliin, jossa oikeus matkustaa ja saapua maahan varmistettaisiin jo lähtömaassa lentoyhtiön toimesta. Tämä on tärkein keino mahdollistaa sujuva ja terveysturvallinen matkustamisen palautuminen ilman ruuhkautumista sekä taudin leviämisen uhkaa maahan saavuttaessa. Samalla se varmistaa rajanylityspaikkojen riittävän resurssoinnin.

Matkailu on osa modernia elämäntapaa ja liittyy oleellisesti ulospääsyyn koronakriisistä. Rajojen avautuminen on merkki siitä, että olemme matkalla kohti normaalia. Matkustus on mahdollista käynnistää terveysturvallisesti hallituksen kaavailemaa aikataulua nopeammin. Suomeen saapuvilta matkustajilta tulisi edellyttää negatiivista ennakkotestitulosta siihen asti, kunnes ollaan valmiita sähköisen koronatodistuksen käyttöönottoon.

Lentoasemien merkitys Suomen taloudelle, suomalaisten yhteyksille ja maamme maineelle on korvaamaton.

Hallitut ja hyvin järjestetyt rajoitusten purkutoimet luovat kuvaa maamme osaamisesta. Suomen maineen kannalta ei ole yhdentekevää, miten järjestelyt toimivat ja miltä ne näyttävät lentoasemalla. Helsinki-Vantaa on maamme käyntikortti: se on ensimmäinen ja joskus myös ainoa kokemus Suomesta ja suomalaisuudesta.

Me Finaviassa teemme parhaamme, että matkustaminen olisi sujuvaa ja turvallista kaikissa tilanteissa. Finavia, Finnair ja Vantaan kaupunki ovat yhdessä valmistelleet ehdotuksen terveysturvallisen maahantulon varmistamiseksi.

Lue lisää

Sähköisen koronatodistuksen kehittämiseen panostettava

Helsinki-Vantaa elää kansainvälisestä vaihtoliikenteestä