Ohita navigaatio

Rovaniemen lentoasema lämpiää hiilidioksidivapaasti

Lehdistötiedote
Artikkeli julkaistu
09.02.2021 klo 15:26
Rovaniemen lentoaseman porttialue
Vastuullisuus
Lentoasemayhtiö Finavia ja Napapiirin Energia ja Vesi (Neve) ovat sopineet Rovaniemen lentoaseman lämmittämisestä kaukolämmöllä, jonka tuotannossa ei synny hiilidioksidipäästöjä.

- Olemme jo yli kymmenen vuoden ajan tehneet sitkeästi töitä vähentääksemme lentoasemiemme ilmastovaikutuksia. Saavutimme merkittävän etapin ilmastopolullamme kaksi vuotta sitten, kun kaikista lentoasemistamme tuli hiilineutraaleja. Tavoitteenamme on saavuttaa nettonollapäästöt vuonna 2030, ja matkamme kohti päästöttömiä lentoasemia jatkuu. Yhteistyö Neven kanssa on tärkeä askel eteenpäin tällä tiellä, sanoo Finavian vastuullisuudesta vastaava johtaja Henri Hansson.

Lentoasemien ilmastovaikutukset syntyvät rakennusten lämmityksestä ja ajoneuvojen energiankulutuksesta.

- Jotta saamme painettua hiilidioksidipäästöt nollaan, keskitymme erityisesti uusiutuvan energian käytön lisäämiseen ja energiatehokkuuden parantamiseen, Hansson toteaa.

Vihreä Lähilämpö sopii hyvin Rovaniemen lentoaseman lämmitysmuodoksi, sillä se tukee Finavian ilmasto-ohjelman keskeisiä keinoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Neve käyttää kaukolämmön tuotannossaan uusiutuvia ja lähellä tuotettuja polttoaineita.

Napapiirin Energia ja Vesi Oyn toiminta

Kuva: Napapiirin Energia ja Vesi Oy

Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n toimitusjohtaja Kristian Gullsten kertoo, että yhtiö tuottaa lämpöä pääasiassa puuperäisillä polttoaineilla eli puuhakkeella sekä metsäteollisuuden sivutuotteilla kuten purulla, puunkuorella, kutterinlastulla ja kierrätyspuulla. Lähitulevaisuudessa Neve aikoo hyödyntää myös kuivatetun yhdyskuntalietteen polttamisesta saatua lämpöä.

- Olemme tehneet isoja investointeja päästöjen vähentämiseksi ja tavoitteenamme on, että saamme koko tuotantomme päästöttömäksi tämän vuosikymmenen aikana. Vihreä Lähilämpö tarjoaa suurelle osalle asiakkaistamme kaukolämpöä, josta ei synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä, Gullsten sanoo.

Lue lisää Finavian ilmasto-ohjelmasta.