Ohita navigaatio

Ennuste: Lumimyrsky haittaa Helsinki-Vantaan liikennettä 12.12.

Artikkeli julkaistu
12.12.2022 klo 12:23
Arkistointipäiväys
Kaksi isoa kunnossapitokonetta lumimyrskyn keskellä
Matkustus
Sääennusteen mukaan Helsinki-Vantaalle saapuu maanantaina 12. joulukuuta 2022 erittäin runsaita lumisateita ja kovaa tuulta. Pyydämme matkustajia saapumaan ajoissa lentoasemalle ja varautumaan myöhästymisiin sekä siihen, että saapuvia lentoja voidaan ohjata laskeutumaan varakentille.

– Turvallinen ja sujuva lentoliikenne on kaikkien lentoasemalla toimivien yritysten ja koko kenttähenkilöstön toiminnan selkäranka. Haastavissa olosuhteissa sallimme viiveet, mutta turvallisuudesta emme tingi, Helsinki-Vantaan kiitotie- ja asematasotoiminnasta vastaava johtaja Jani Elasmaa Finaviasta sanoo.

Lentokentän keskeiset toimijat ovat varautuneet tämänpäiväiseen lumimyrskyyn yhdessä. Finavia vastaa kiitoteiden talvikunnossapidosta, lentoyhtiöt lentokoneiden jäänpoistosta ja moottoreiden sulattamisesta sekä lennonjohto saapuvan ja lähtevän lentoliikenteen mahdollisista rajoituksista.

Maanantai-iltapäiväksi ja -illaksi on luvassa runsaasti lunta ja kovaa tuulta. Ennusteen mukaan lunta voi sataa niin paljon, että Helsinki-Vantaan kolmesta kiitotiestä saadaan ajoittain pidettyä auki vain yksi. Haasteena ovat erityisesti pakkanen ja kova tuuli, joiden vuoksi kiitoteille ei voi levittää liukkaudentorjunta-aineita.

Viiveitä aiheuttaa todennäköisesti myös lentokoneiden jäänpoistotoiminta kapasiteetin ollessa täyskäytössä. Vaikeissa sääoloissa lennonjohto voi joutua rajoittamaan saapuvien ja lähtevien lentojen määrää. Ne hidastavat liikennettä, kun lentoja ei voi nousta eikä laskeutua yhtä paljon kuin normaalisti.

Lumisateilla useilla Euroopan lentoasemilla kiitotiet suljetaan tai ne pystytään pitämään vain hetkellisesti avoinna. Tämä heijastuu Suomeen asti, kun Keski-Euroopassa perutaan lentoja tai ne ovat myöhässä useita tunteja. Vaikutukset ulottuvat matkatavaroiden luovutukseen asti, jolloin odotettavissa voi olla ruuhkia ja pitkiä odotteluaikoja matkatavara-aulassa.

Maanantaina 12. joulukuuta pyydämme matkustajia saapumaan Helsinki-Vantaalle hyvissä ajoin ennen lennon lähtöä. Mahdollisten peruutusten ja pitkien myöhästymisten varalta pyydämme matkustajia seuraamaan oman lentoyhtiön ohjeita ja tiedotusta. Myös matkatavaratiedusteluihin vastaa oma lentoyhtiö.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtevien ja saapuvien lentojen reaaliaikaiset tiedot ovat saatavilla Finavian verkkosivuilta. Matkustajia vastaantulevat näkevät lentotiedoista myös sen, jos kone on päättänyt lentää varakentälle.

Lue lisää

Miksi lennot myöhästyvät talvella? Puheenvuoro: Finavian lentoasemien lumiosaaminen on monen lentokenttätoimijan saumatonta yhteistyötä