Ohita navigaatio

Finavian ja sen allianssikumppanien tietomallinnus valittu maailman parhaaksi

Artikkeli julkaistu
04.10.2022 klo 13:49
Tietomallinnuskuva terminaalin rakennekuva
Yritys
Finavia ja sen allianssikumppanit ovat saaneet arvostetun kansanvälisen palkinnon maailman parhaasta tietomallinnuksesta. Tunnustus myönnettiin Helsinki-Vantaan terminaalilaajennuksen tietomallinnukselle, joka käsittää lentoaseman uudet lähtö- ja tuloaulat sekä upean sisäänkäynnin.

‒Tämä on hieno tunnustus sekä Finavialle että kehitysohjelman allianssiin kuuluville yrityksille ja kaikille asiantuntijoillemme, sanoo Finavian johtaja ja Helsinki-Vantaan kehitysohjelman kokonaisjohtamisesta vastannut Henri Hansson.

Hanssonin mukaan moderni teknologia ja huippuluokan tietomallinnus ovat mahdollistaneet järjestelmällisen ja suunnitelmallisen etenemisen laajassa ja haasteellisessa projektissa.

Helsinki-Vantaan terminaali lasiseinineen ja puukattoineen

‒Kun olemme pystyneet mallintamaan jokaisen vaiheen ja yksityiskohdan tietokoneella, kaikilla osapuolilla on yhteinen käsitys tavoitteista ja lopputuloksesta. Kaikilla on samat tiedot, minkä ansiosta työskentely on tehokasta, eikä isoja yllätyksiä pääse syntymään.

Hansson kiittää sekä Finavian että allianssiin kuuluvien SRV:n, Arkkitehtitoimisto ALA Oy:n, Arkkitehtitoimisto HKP Oy:n ja Ramboll Finland Oy:n sekä tietomallikoordinoinnista vastanneen Gravicon Oy:n henkilöstöä maailmanluokan osaamisesta.

Rakennekuva terminaalin vesikaton ristikkorakenteella

Kuva: tietomallinnus puukaton ja vesikaton yhteinen ristikkorakenne.

‒Terminaalin laajennusosasta tehtiin yli 400 mallia, mikä antaa kuvan projektin valtavasta laajuudesta. Finavialle on ollut erittäin tärkeää olla mukana vaikuttamassa tila- ja palveluratkaisuihin jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa, koska valmiiden laajennusosien on toimittava moitteettomasti vaativassa lentoasemaympäristössä.

Finavian terminaalilaajennus voitti tietomallinnuskilpailun, johon osallistui 132 hanketta, joiden joukossa oli alueellisten Tekla BIM Awards -kilpailujen voittajia 37 maasta. Kyse on ensimmäisestä suomalaiselle projektille myönnetystä Tekla Global BIM (Building Information Modelling) -pääpalkinnosta. Lisäksi terminaalilaajennus valittiin voittajaksi paras julkinen tila -kategoriassa.

Helsinki-Vantaan terminaalilaajennus voitti viime vuonna Teklan Suomen ja Baltian aluekilpailun. Terminaalilaajennuksen voittama maailmanlaajuinen Tekla BIM Awards järjestetään joka toinen vuosi, ja siihen osallistuvat aluekilpailun voittaneet projektit.

Terminaali 2:n allianssiin kuuluvat Finavia, SRV, Arkkitehtitoimisto ALA, Arkkitehtitoimisto HKP ja Ramboll Finland.

Lue lisää

Näin data ja ihmiset kohtaavat Finavian lentoasemilla

Finavian laajennushankkeelle tietomallinnuksen Tekla BIM Awards -palkinto

Tiedotteen pääkuva: tietomallinnus terminaalilaajennuksesta.