Ohita navigaatio

Kaikki Helsinki-Vantaan matkustajat käyttävät jatkossa samaa terminaalia – käyttöönottoprojekti etenee ajallaan

Artikkeli julkaistu
03.06.2022 klo 10:44
Helsinki-Vantaa terminaali 2 kuvattuna ulkoa
Matkustus
Matkustajilla on käytössään entistä sujuvammat reitit ja laajemmat palvelut. Finavia seuraa terminaalin käyttöönoton etenemistä ja asiakastyytyväisyyttä tarkasti. Projekti on valmis kesään 2023 mennessä.

Helsinki-Vantaan uusi terminaalilaajennus avattiin matkustajille joulukuussa 2021. Käyttöönotto jakautuu kolmeen vaiheeseen. Ensimmäinen vaihe oli joulukuussa 2021, jolloin avattiin uusi tuloaula ja pysäköintitalo P1/P2. Toinen vaihe valmistui toukokuun lopulla, kun uusi lähtöselvitysaula ja sen moderni turvatarkastus otettiin käyttöön.

Kesäkuun 21. päivästä lähtien kaikki Helsinki-Vantaan matkustajat saapuvat ja lähtevät yhden terminaalin kautta. Terminaali 1 ja terminaali 2 jäävät historiaan.

Helsinki-Vantaan uudistetun terminaalin lähtöaula

– Lentoasemalle saapuminen ja sieltä lähteminen on aiempaa selkeämpää matkustajalle. Juna-asemalta on suora hissiyhteys terminaaliin, bussi- ja taksiasemat sijaitsevat ulko-ovien edessä ja niitä on laajennettu tuntuvasti. Uudesta pysäköintitalosta pääsee myös hissillä suoraan terminaaliin, sanoo Helsinki-Vantaan asiakaskokemuksesta ja prosesseista vastaava johtaja Timo Järvelä Finaviasta

Kokonaisuudessaan terminaalilaajennus valmistuu kesään 2023 mennessä. Kolmannessa vaiheessa käyttöön saadaan täysin uudistunut matkatavaroiden luovutusaula.

Käyttöönotto on pitkä prosessi

Terminaalilaajennuksen käyttöönoton suunnittelu käynnistyi vuoden 2020 alussa. Etenemistä on seurattu säännöllisesti yhteistyössä eri asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Hyvän matkustajakokemuksen varmistamiseksi kaikille Helsinki-Vantaalla toimiville yrityksille ja niiden henkilöstölle järjestettiin koulutuksia lentoaseman uusista tiloista.

– On kaikkien yhteinen asia, että pystymme palvelemaan matkustajia myös oman erityisosaamisalueen ulkopuolella, sanoo Järvelä.

Lentoasema on ollut toiminnassa koko kehitysohjelman ajan. Terminaalin rakennustyöt ja käyttöönottotoiminnot on tehty rinta rinnan toimivan lentoliikenteen keskellä. Siksi tilat on otettu vaiheittain käyttöön.

Projekti on suunniteltu niin, että normaali lentoaseman toiminta voi jatkua mahdollisimman häiriöittä, sanoo Helsinki-Vantaan käyttöönoton projektipäällikkö Jenni Koskinen Finaviasta.

Helsinki-Vantaan terminaalin opaste

Saapuville matkustajille runsaasti uusia palveluita

Helsinki-Vantaan ravintola- ja myymälätarjonta on nyt aikaisempaan verrattuna moninkertainen. Esimerkiksi toukokuussa tuloaulaan avattiin uusi ravintolamaailma, jossa on makuja maailmalta kuudessa eri ravintolassa.

– Moneen eurooppalaiseen kenttään verrattuna nämä palvelut ovat aivan omalla tasollaan, Järvelä kertoo.

Hyvä valmistautuminen varmisti projektin sujuvuuden

Mittava käyttöönotto on sujunut ajallaan ja ongelmitta. Prosessit määriteltiin tarkasti etukäteen ja koekäytettiin.

Matkustajaliikenteelle tilat, laitteet ja palvelut voidaan avata vasta, kun ne on todettu toimiviksi ja turvallisiksi, Koskinen kertoo.

Asiakastyytyväisyyttä seurataan säännöllisesti. Vaikka matkustajareitit ja -prosessit ovat muuttuneet jatkuvasti yli vuoden ajan, on palaute ollut positiivista.

Matkustajat ovat suhtautuneet todella hyvin rakentamisesta aiheutuviin haittoihin. Olemme aktiivisesti viestineet heille, mitä teemme ja miksi. Kun kestetään yhdessä hetki, niin lopussa kiitos seisoo, Järvelä sanoo.

Lue lisää uudistuneesta lentoasemasta:

Helsinki-Vantaalla on entistä helpompaa liikkua ja suunnistaa – arkkitehtuuri on selkeää ja ajatonta

Uudistunut matkustuskokemus

Helsinki-Vantaan kehitysohjelma