Ohita navigaatio

R-kauppias palasi Helsinki-Vantaalle yli kymmenen vuoden jälkeen: ”Päätin, että jos kauppiaspaikka aukeaa, haluan sen”

Artikkeli julkaistu
07.03.2022 klo 11:34
R-kioskin kauppias Matti Muikku myymälänsä edessä
Ihmisiä & Ilmailua
Kauppias Matti Muikku haaveili pitkään oman kioskin avaamisesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Nyt hän pyörittää kahta R-kioskia lentoaseman uudessa tuloaulassa.

– Lentoasemaympäristö on oma maailmansa, jossa tekemisen tason on oltava tapissa vuoden jokaisena päivänä. Kun noin kymmenen vuotta sitten työskentelin lentoaseman kioskilla, päätin jo silloin, että jos kauppiaspaikka avautuu, haluan sen, Muikku paljastaa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla palvelee yhteensä viisi R-kioskia, joista kaksi sijaitsee tuloaulassa ennen turvatarkastusta. Finavia on pyrkinyt tuomaan uusiin liiketiloihin palveluita, jotka vastaavat monipuolisen asiakaskunnan tarpeisiin.

– Tuloaulan asiakkaisiin kuuluvat sekä kotimaiset että kansainväliset matkustajat, heidän saattajansa ja alueen tuhannet työntekijät.

Muikun mukaan lentoaseman asiakaskunnan palveleminen vaatii kauppiaalta vankan kaupallisen osaamisen lisäksi kykyä ajatella ennakoivasti:

– Päivät koostuvat lukuisista erilaisista tilanteista ja mielenkiintoisista ihmisistä, upeaa henkilökuntaa unohtamatta.

Kauppiaspari pyörittää kioskeja lentoaseman porttialueella

Kauppiaat Heidi ja Tuomo Hämäläinen ryhtyivät yhdessä pyörittämään kolmea R-kioskia porttialueella jo vuonna 2014.

– Moni ihmettelee, miten kestämme toisiamme 24 tuntia päivässä, Heidi Hämäläinen naurahtaa.

– Parhaat ideat syntyvät ihan tavallisena päivänä, ja väsymys on helppo purkaa, koska toinen tietää, mistä on kyse. Toki puhumme kotona paljon ”Ärrää”, mutta töissä olemme kollegoita ja kotona pariskunta.

Kaukolentojen porttialueella myydään niin lämpimiä ruokia kuin kuohuviiniäkin.

– Siinä missä Britteihin matkaavat ostavat kahvia ja voileipää, Aasiasta Suomeen saapuvat kaipaavat lämmintä ruokaa. Tunnemme asiakaskuntamme hyvin.

Helsinki-Vantaan lentoasemaa kauppiaspari kuvaa elinvoimaiseksi ja kansainväliseksi. Maailman tapahtumat näkyvät lentoaseman arjessa.

– Kauppiaalta vaaditaan kokonaisuuden hallintaa ja toisaalta sitkeyttä ja rohkeuttakin. Kun koronapandemia iski lentomatkustamiseen, päätimme taistella, jotta edes ne muutamat matkustajat ja lentoasemalla työskentelevät saisivat palvelua. Heidän sitoutumisensa meihin lämmittää mieltä joka päivä.

– Joku joskus sanoi, että voit lähteä lentokentältä, mutta lentokenttä ei lähde sinusta. Tämä pitänee paikkaansa, Hämäläinen tuumaa.

Tutustu Helsinki-Vantaan lentoaseman kauppoihin ja ravintoloihin