Hoppa över navigering

R-kioskinnehavaren återvände till Helsingfors-Vanda efter mer än tio år – ”Jag bestämde att om en plats som kioskinnehavare öppnas, vill jag ha den”

Article published
07.03.2022 kl 11:34
R-kioskin kauppias Matti Muikku myymälänsä edessä
Människor & Luftfart
Under en lång tid drömde kioskinnehavaren Matti Muikku om att öppna en egen kiosk på Helsingfors-Vanda flygplats. Nu driver han två R-kiosker i flygplatsens nya ankomsthall.

Flygplatsmiljön är en egen värld där nivån måste hållas hög varje dag året runt. För ungefär tio år sedan, när jag arbetade i en kiosk på flygplatsen, bestämde jag mig för att om en plats som kioskinnehavare öppnas, så vill jag ha den, avslöjar Muikku.

På Helsingfors-Vanda flygplats finns totalt fem R-kiosker, varav två är belägna i ankomsthallen före säkerhetskontrollen. Finavia vill att de nya affärslokalerna ska erbjuda tjänster som uppfyller behoven hos den mångsidiga kundkretsen.

Kunderna i ankomsthallen inkluderar både inhemska och internationella passagerare, deras följeslagare och tusentals anställda i området, säger Muikku.

Enligt Muikku kräver betjänandet av flygplatsens kundbas inte enbart stark kommersiell know-how utan också förmåga att tänka proaktivt:

Dagarna består av väldigt många olika situationer och intressanta människor, utan att glömma den underbara personalen, tillägger Muikku.

Kioskinnehavarparet driver kiosker i flygplatsens gateområde

Kioskinnehavarna Heidi och Tuomo Hämäläinen började driva tre R-kiosker i gateområdet tillsammans redan 2014.

Många undrar hur vi står ut med varandra dygnet runt, skrattar Heidi Hämäläinen.

De bästa idéerna kläcks på helt vanliga dagar, och det är lätt tala ut om sin trötthet eftersom den andra vet hur det är. Självklart pratar vi mycket om ”R-relaterade” grejer hemma, men på jobbet är vi kollegor och hemma är vi ett par.

På gateområdet för långdistansflyg säljs både varm mat och skumpa.

Medan resenärer till Storbritannien ofta köper kaffe och smörgåsar, vill de som anländer till Finland från Asien ha varm mat. Vi känner vår kundkrets väl, säger Hämäläinen.

Kioskinnehavarparet beskriver Helsingfors-Vanda flygplats som livskraftig och internationell. Världshändelserna syns i flygplatsens vardag.

Butiksinnehavaren måste behärska helheten, och å andra sidan krävs uthållighet och mod. När coronapandemin drabbade flygbranschen bestämde vi oss för att kämpa för att åtminstone de få passagerarna och de som arbetar på flygplatsen skulle betjänas. Deras engagemang för oss värmer våra sinnen varje dag, säger Hämäläinen.

Någon har sagt att du kanske kan lämna flygplatsen, men flygplatsen kommer inte att lämna dig. Det är antagligen sant, säger Hämäläinen.