Ohita navigaatio

Tiedätkö, mitä laukullesi tapahtuu matkalla lähtöselvityksestä koneeseen?

Artikkeli julkaistu
06.07.2022 klo 08:48
Matkatavarat hihnalla
Matkustus
Helsinki-Vantaan lentoasemalla matkatavara voi kulkea lähtöselvitystiskin ja lentokoneen ruuman välillä jopa parin kilometrin matkan. Mitä laukuille tapahtuu matkan varrella, ja kuka niistä huolehtii?

Matkatavaran käsittely on usein minuuttipeliä, jossa lentoyhtiöiden, Finavian matkatavarankäsittelyn ja huolintayhtiöiden on pelattava saumattomasti yhteen.

Parhaimmillaan laukkujen on ehdittävä lennolta toiselle – mahdollisesti turvatarkastuksen kautta – vain 35 minuutissa.

Matkatavaran tie lähtöselvityksestä ruumaan on pitkälti automatisoitu, minkä ansiosta tunnissa pystytään käsittelemään tuhansia laukkuja. Automaatiosta huolimatta monta kriittistä vaihetta hoidetaan yhä käsityönä.

Lähtöselvityksessä laukku saa tagin

Matkatavaran reitti alkaa lähtöselvityksestä, jossa matkatavaroiden luovutus tapahtuu yhä useammin itsepalveluna. Matkustaja tulostaa lähtöselvitysautomaatilla matkatavarakuitit eli tagit, joissa oleva viivakoodi on matkatavaran käsittelyn kannalta erityisen tärkeä.

Viivakoodin ansiosta laukku löytää oikeaan koneeseen, ja ohjausjärjestelmä voi seurata sen etenemistä reaaliajassa. Tagin kiinnittämisen jälkeen matkatavara viedään lentoyhtiön bag drop -pisteelle, jossa viivakoodit skannataan.

Automaatti punnitsee ja mittaa matkalaukun. Ylipainoiset ja erikoiskokoiset matkatavarat kuten monet urheiluvälineet käsitellään erikseen.

Viivakoodi kertoo järjestelmälle laukun määränpään

Laukku jatkaa vaa’alta kuljetushihnaa pitkin Finavian matkatavaratehtaaseen, jossa se pääsee vuoristoratamaiselle matkalle. Järjestelmä ohjaa laatikon matkatavaroineen oikeaan paikkaan viivakoodin perusteella.

Kaikki matkatavarat turvatarkastetaan ja läpivalaistaan EU-normien mukaisesti. Aikaisin lähtöselvitetyt ja luovutetut matkalaukut menevät turvatarkastuksen jälkeen aikaisten laukkujen automaattivarastoon eli niin sanottuun laukkuhotelliin, josta ne vapautetaan koneen lähtöajan mukaan.

Lajittelusta luisun kautta lentokoneeseen

Lajittelu on matkatavaroiden viimeinen etappi matkatavaratehtaassa. Luisusta matkatavarat siirtyvät maahuolintayhtiön huomaan. Aulakuormaajat pakkaavat laukut kärryihin tai kontteihin riippuen siitä, millaiseen koneeseen laukut ovat menossa. Lopulta kärryt tai kontit ajetaan vetotrukilla lentokoneelle.

Miten toimia, jos matkatavarat eivät päädy perille asti?

Jos syystä tai toisesta matkatavarasi eivät tulleet perille, ole yhteydessä lentoyhtiöösi. Lentoyhtiö on vastuussa matkatavaroiden kuljetuksesta kohteeseen. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkatavara-aulassa on tulopalvelu, jonne voi myös olla yhteydessä.

Lue lisää

Näin pakkaat matkatavarat lennolle

Yleisiä matkatavaroihin liittyviä ohjeita

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran 11.12.2018. Alkuperäistä artikkelia varten haastateltiin Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heini Noronen-Juholaa ja Finnairin matkustaja- ja matkatavaraprosessista vastaavaa johtajaa Marika Niemistä.