Hoppa över navigering

Vet du vad som händer med din väska på väg från incheckningen till planet?

Article published
06.07.2022 kl 08:48
Matkatavarat hihnalla
Resa
På Helsingfors-Vanda flygplats kan bagaget färdas upp till några kilometer mellan incheckningsdisken och flygplanets lastrum. Vad händer med väskorna på vägen, och vem tar hand om dem?

Bagagehantering är ofta ett minutspel där flygbolag, Finavias bagagehantering och speditionsföretag måste samarbeta smidigt.

I bästa fall måste väskorna ta sig från en flygning till en annan – eventuellt via säkerhetskontroller – på bara 35 minuter.

Bagagets väg från incheckning till lastrummet är till stor del automatiserad, vilket gör det möjligt att hantera tusentals väskor i timmen. Trots automatiseringen sköts många kritiska faser fortfarande för hand.

Vid incheckning får väskan en tagg

Bagagets väg börjar med incheckning, där bagaget allt oftare överlåts som självbetjäning. Passageraren skriver vid incheckningsautomaten ut bagagekvitton, dvs. taggar med en streckkod som är särskilt viktiga med tanke på hanteringen av bagaget.

Med hjälp av streckkoden hittar väskan rätt flygplan och styrsystemet kan följa hur väskan framskrider i realtid. Efter att taggen fästs på bagaget förs det till flygbolagets bag drop-automat där streckkoderna skannas.

Automaten väger och mäter resväskan. Bagage med övervikt och av specialstorlek, såsom många sportartiklar, behandlas separat.

Streckkoden anger för systemet väskans destination

Väskan fortsätter från vågen längs transportbandet till Finavias bagagefabrik. Därefter får väskan genomgå en resa som påminner om en bergochdalbana. Systemet leder lådan med bagage till rätt ställe utifrån streckkoden.

Allt bagage genomgår säkerhetskontroll och blir genomlyst i enlighet med EU:s normer. Efter säkerhetskontrollen kommer bagage som har checkats in och överlåtits i ett tidigt skede att fortsätta till ett automatiskt lager för tidiga väskor, dvs. ett s.k. väskhotell, från vilka de frigörs enligt flygplanets avgångstid.

Från sorteringen via rutschkanan till flygplanet

Sortering är den sista fasen för bagaget i bagagefabriken. Från rutschkanan överförs bagaget till marktjänstbolaget. Bagagelastarna packar väskorna i vagnar eller containrar, beroende på vilken typ av flygplan de är på väg till. Till slut körs vagnarna eller containrarna med en dragtruck till flygplanet.

Hur ska jag gå till väga om bagaget inte når fram?

Om ditt bagage av en eller annan orsak inte kom fram, kontakta ditt flygbolag. Flygbolaget ansvarar för transporten av bagaget till destinationen.

I bagagehallen på Helsingfors-Vanda flygplats finns en ankomsttjänst som du också kan kontakta.

Artikeln publicerades första gången 11.12.2018. För den ursprungliga artikeln intervjuades också Heini Noronen-Juhola, biträdande direktör för Helsingfors-Vanda flygplats och Marika Niemi, Finnairs ansvariga direktör för passagerar- och bagageprocessen.