Ohita navigaatio

Finavialaiset isät kertovat, miten perhe- ja työelämän yhdistämistä tuetaan Finaviassa

Artikkeli julkaistu
10.11.2023 klo 14:16
Isä ja poika lentoasemalla
Vastuullisuus
Finavialaiset isät kertovat, että työnantajan joustavuus on helpottanut heidän perhearkeaan.

Finavia tukee työntekijöitään perhe- ja työelämän yhdistämisessä sekä kannustaa isiä pitämään vanhempainvapaitaan. Elämänalueiden yhteensovittaminen voi kuitenkin olla melkoista palapeliä etenkin pienten lasten vanhemmille. Sitä helpottaakseen Finavia on halunnut luoda työpaikoille avoimen ja keskusteluun kannustavan ilmapiirin sekä yhtenäiset pelisäännöt.

– Olen kokenut työn ja perhe-elämän yhdistämisen Finavialla melko mutkattomaksi ja helpoksi. Siitä on kiittäminen esimerkiksi joustavaa suhtautumista lapsiperheen arkeen liittyvissä äkillisissä aikataulumuutoksissa, kertoo Oulun lentoasemalla työskentelevä kunnossapidon moniosaaja ja kolmen lapsen isä Henri Ohenoja.

Perhearjen pyörittäminen on mahdollista myös vuorotyössä

Kaksi kolmasosaa finavialaisista tekee vuorotyötä, mikä edellyttää paikallaoloa lentoasemalla. Vuorosuunnittelun avulla pyritään huomioimaan heidän toiveensa. Myös vuorojen vaihdot onnistuvat tarvittaessa kollegoiden kesken.

– Tarpeen tullen kaikki on aina saatu järjestettyä. Pystymme työkavereiden kanssa vaihtamaan vuoroja, jos eteen tulee yllättävä lääkärireissu tai olen halunnut päästä mukaan vaikkapa vauvauintiin, sanoo Ivalon lentoaseman kunnossapidon vuorovastaava ja kahden lapsen isä Roope Vakkilainen.

Vaikka vuorotyö voi tuntua perheellisistä työntekijöistä joskus haastavalta, löytää Vakkilainen siitä hyviä puolia.

– Aamu- tai päivävuoron jälkeen on kiva olla apuna lasten iltatoimissa, koska se on 1- ja 3-vuotiaiden poikien kanssa aikamoinen härdelli. Jos taas olen iltavuorossa, niin esimerkiksi neuvolakäynnit hoituvat sujuvasti aamuisin.

Isien vanhempainvapaat ovat selvässä kasvussa

Finavia kannustaa isiä pitämään vanhempainvapaita. Vuoden 2022 elokuussa voimaan tullut perhevapaauudistus tarjoaa mahdollisuuksia vanhempainvapaiden joustavalle pitämiselle.

– Kaksosvauvamme syntyivät kuukauden etuajassa. Vanhempainvapaani oli suunniteltu alkavaksi selvästi myöhemmin, mutta saimme onneksi helposti sovittua sen aloittamisesta heti kaksosten kotiuduttua, sanoo Ohenoja.

Finavian yhdenvertaisuuspolitiikassa on jo useamman vuoden ajan ollut tavoitteena lisätä isien perhevapaiden käyttöä. Tietoisuus vanhempainvapaamahdollisuuksista näyttääkin lisääntyneen finavialaisten keskuudessa. Finavialaisten isien pitämien vanhempainvapaiden määrä oli kasvanut vuoden 2023 lokakuuhun mennessä lähes 60 prosentilla edellisvuodesta.

Lentoaseman arki tutuksi myös lapsille

Finavian vuosilomalakia pidemmät lomat tarjoavat lisää aikaa myös perhe-elämälle. Joskus perheen yhteiset matkat onnistuvat myös työajan puitteissa.

– Kävin tänä vuonna Vantaalla parin päivän koulutuksessa ja sain ottaa myös perheeni mukaan tälle reissulle. Lapset iloitsivat kovasti päästessään käymään Sea Lifessä, ja matka oli muutenkin kaikin puolin onnistunut, Vakkilainen kertoo.

Lapset ovat päässeet tutustumaan isien työympäristöön myös lähietäisyydeltä.

– Lapset ovat tykänneet käydä lentoasemallamme toisinaan vierailulla. Olemme silloin esimerkiksi ajeluttaneet heitä paloautojen ja muiden koneiden kyydissä.

– Se on hienoa, että nuorempi polvikin pääsee välillä näkemään, millaista arki täällä lentoasemalla on, sanoo Ohenoja.

Lue lisää Finaviasta

Työssään viihtyvät finavialaiset varmistavat sujuvan ja turvallisen lentoasemakokemuksen

Näin yhdenvertaisuutta edistetään Finaviassa