Ohita navigaatio

Helsinki-Vantaa on valmis elämää muuttaville tarinoille – Reijo, 90 vuotta, jakoi unohtumattoman tarinan häämatkastaan

Artikkeli julkaistu
31.10.2023 klo 10:56
Helsinki-Vantaasta historiakuva.
Ihmisiä & Ilmailua
Helsinki-Vantaan lentoasema on ollut osa suomalaisten tarinoita jo vuodesta 1952. Kannustimme ihmisiä jakamaan omat matkustustarinansa. Lue Reijon tarina vuodelta 1959.

”Elokuun alussa vuonna 1959 olin vaimoni Seijan kanssa häämatkalla Italian alppijärvillä. Matkaohjelmaa suunnitellessani päätin yrittää varata viimeiselle etapille Kööpenhaminasta Helsinkiin paikat SAS:n lennolle 18.8. joka oli ensimmäinen Suomeen suihkukoneella tehtävä reittilento. Varaus onnistui, vaikka suuri osa noin 80-paikkaisesta Caravellesta oli varattu kutsuvieraille.

Kastrupissa lähtöä odotellessa meille selvisi, että mukana ovat vuonna 1952 Miss Universumiksi valittu Armi Kuusela puolisonsa Gil Hilarion kanssa. Lento oli yli tunnin myöhässä. Aika kului kuitenkin matkaseuruetta tarkkaillessa, ja olihan siinä tietysti jännitystäkin uudenlaista lentokokemusta odotellessa.

Lento sujui erittäin miellyttävästi. Tärinää ei tuntunut ollenkaan, ja melutasossa oli selvä pudotus. Helsinkiin juhlavalaistulle kentälle saavuttiin puoliyön jälkeen 19.8.1959. Armin innokkaimmat ihailijat, joukossa äitejä lapsineen, olivat kuitenkin malttaneet odottaa. Terminaalina toimineen parakin tekniikka joutui kai ylikuormitetuksi kun kaikki filmaajat tyrkkäsivät yhtaikaa töpselit seinään. Muutenkin pimeä syyskesän yö sai siitä hetkeksi vielä tehosteen. Suomi oli siirtynyt suihkukoneaikaan!

Onnittelut Finavialle upean terminaalin viimeisimmän vaiheen valmistumisesta. Ei se matkanteko parakkikaudellakaan ollut siitä kiinni! Siinä parakissa minulle ja vaimolleni alkoi yli 50 vuotta kestänyt vaimoni kuolemaan 2010 päättynyt yhteinen matka.”

- Reijo Pukonen, 90-v

Helsinki-Vantaa on valmis elämää muuttaville tarinoille – matkustustarinat ovat kehitysohjelman päätöstä juhlistavan kampanjan keskiössä

Tutustu Awakin, Pekan ja Rolfin matkustustarinoihin

Artikkelin pääkuva: Helsinki-Vantaa kuvattuna 1950-luvun puolivälissä. / Ilmailumuseo