Ohita navigaatio

Mitä valvomatta jätetylle matkalaukulle tapahtuu lentokentällä?

Artikkeli julkaistu
28.04.2023 klo 12:54
Matkalaukku matkatavarahihnalla
Matkustus
Matkalaukkua ei saa jättää lentoasemalla yksin lyhyeksikään aikaa, sillä se voi laukaista turvallisuushälytyksen.

Olet varmasti kuullut lentokentällä kuulutuksia, joissa varoitetaan, ettei matkalaukkua tai henkilökohtaisia tavaroita saa jättää valvomatta.

Matkustajan tulisikin aina olla näköyhteydessä laukkuunsa ja muihin tavaroihinsa, ja pitää niistä hyvää huolta. Valvomattomia tavaroita pidetään lentoasemalla turvallisuusriskinä, ja siksi lyhyeksikin aikaa valvomatta jätetty laukku aiheuttaa turvallisuushälytyksen, kun lentokenttähenkilökunta huomaa sen.

Finavian turvatoiminnoista vastaava johtaja Ari Kumara kertoo, että lentoaseman henkilökunta on ohjeistettu ilmoittamaan valvomatta jääneistä laukuista turvahenkilöstölle, joka vuorostaan työskentelee tiiviisti poliisin kanssa.

– Poliisin velvollisuus on ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta lentokentällä. Valvomattomista laukuista voi siis huolehtia joko lentokentän turvallisuushenkilöstö, joka on koulutettu toimimaan näissä tilanteissa, tai poliisi.

Laukkuja jätetään yksin viikoittain

Todennäköisimmin Helsinki-Vantaalla näin tapahtuu lentoaseman turvatarkastuksen ulkopuolisilla alueilla, Kumara kertoo.

– Ihmiset tuppaavat jättämään laukkunsa valvomatta esimerkiksi ravintoloissa, oleskelualueilla ja lähtöhallissa, kun he nousevat paikaltaan käydäkseen wc-tiloissa tai ostamassa jotakin.

Tilastot paljastavat, että valvomattomia laukkuja löytyy useita kertoja viikossa.

– Liian usein, Kumara toteaa.

Tiukan turvallisuustarkastuksen jälkeen löytötavarapalveluun

Joissakin tapauksissa matkatavarat palautetaan omistajilleen. Näin voidaan kuitenkin tehdä vasta useiden tärkeiden vaiheiden, kuten valvontakameroiden tallenteiden läpikäymisen, jälkeen.

Jos omistajaa ei pystytä löytämään, valvomatta jääneet matkalaukut toimitetaan Helsinki-Vantaan tuloaulassa sijaitsevaan löytötavarapalveluun, josta vastaa Excess Baggage Company.

– Luonnollisestikin matkalaukun täytyy läpäistä tiukat tarkastukset ja se pitää todeta turvalliseksi ennen kuin se voidaan tuoda löytötavarapalveluun.

Kumara toteaa, että on parasta olla kadottamatta matkalaukkua näköpiiristä alkuunkaan, sillä oikean omistajan löytäminen ei aina ole mahdollista.

– Pidä laukkusi mukanasi koko ajan. Jos huomaat valvomatta jääneen matkalaukun, älä koske siihen. Ilmoita siitä välittömästi lentokentän henkilökunnalle.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 28.5.2019.