Ohita navigaatio

Näin presidentti Bidenin vierailu ja huippukokouksen erityisjärjestelyt vaikuttavat lentoasemalla

Artikkeli julkaistu
07.07.2023 klo 08:45
Arkistointipäiväys
Helsinki Airport terminal.
Matkustus
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee Suomessa, ja samalla Helsingissä järjestetään Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen huippukokous torstaina 13. heinäkuuta 2023. Helsinki-Vantaan lentoasemalla tapahtuma tarkoittaa korkean tason turvallisuus- ja erityisjärjestelyjä.

– Meidän tavoitteenamme on, että lentoasema palvelee vierailua ensiluokkaisesti ja vahvistaa omalta osaltaan myönteistä Suomi-kuvaa. Lentoasemalla ja sen ympäristössä järjestelyjä tehdään useamman tahon yhteistyönä. Erityisjärjestelyillä varmistetaan, että delegaatioiden toiveet lentoaseman puolesta täytetään ja samalla muu lentoliikenne voi toimia normaalisti, sanoo Helsinki-Vantaan turvallisuudesta vastaava Samuli Juntunen Finaviasta.

Yhteistyö ulkoministeriön, poliisin ja muiden viranomaisten kanssa on käynnistynyt ja suunnittelu etenee hyvin.

Vaikutuksia matkustajaliikenteeseen

Tämänhetkisen arvion mukaan lento- ja matkustajaliikenne sujuvat normaalisti. Rajavartiolaitos on ilmoittanut, että sisärajatarkastukset palautetaan Suomen ulko- ja sisärajoille 8.-15. heinäkuuta. Rajavalvonta ei kohdistu kaikkiin matkustajiin, vaan sitä kohdennetaan viranomaisen arvioiden mukaan.

Lue lisää sisäasiainministeriön tiedotteesta.

Vaikutuksia joukko- ja tieliikenteeseen

Vierailulla voi olla vaikutuksia joukko- ja tieliikenteeseen. Pyydämme varaamaan ylimääräistä aikaa lentoasemalle saapumiseen ja kentältä lähtemiseen.

Lue poliisin tiedote vaikutuksista tieliikenteeseen.

Lue HSL:n tiedote vaikutuksista pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen.

Vaikutuksia lentokoneiden kuvaamiseen

Helsinki-Vantaan lentoaseman näköalaterassi on suljettu 12.–13. heinäkuuta.

Vaikutuksia ilmailuun ja dronejen lennättämiseen

Ilmailua rajoitetaan kokouksen ajaksi. Alueella on voimassa tilapäinen rajoitusalue tämänhetkisen tiedon mukaan 12.7. kello 9–14.7. kello 21. Tarkista ilmailurajoitusalue osoitteista droneinfo.fi ja aviamaps.com. Rajoitukset tulevat näkyviin aikaisintaan 12 tuntia ennen rajoitusten alkamista.

Myös Helsinki-Vantaan lentoaseman ilmatilalle on asetettu rajoituksia 12.7. kello 18 – 14.7. kello 18. Rajoitukset koskevat purjelentokoneita, ultrakevyitä, kuumailmapalloja, laskuvarjohyppytoimintaa, riippuliitoa, varjoliitoa, lennokkeja, pienoisraketteja, miehittämättömiä ilma-aluksia ja drooneja. Helsinki-Vantaan ilmatilarajoitus ei haittaa kaupallista lentoliikennettä.

Tarkemmat tiedot saa Fintrafficin julkaisemasta AIS Supplementista.

Tiedotusvälineille

Tapaamisella on todennäköisesti laaja kansainvälinen huomio. Paikalle odotetaan runsaasti ulkoimaisten medioiden edustajia. Vierailuihin, järjestelyihin, aikatauluihin yms. liittyen tiedotusvälineitä pyydetään olemaan yhteydessä ulkoministeriön viestintäosastoon.

Päivitämme tätä tiedotetta suunnittelun edetessä ja tietojen tarkentuessa.

Päivitetty 10.7.2023 kello 12.30: Lisätty arvio, että lento- ja matkustajaliikenne sujuu normaalisti, lisätty linkki HSL:n tiedotteeseen ja päivitetty tieto näköalaterassin sulkeutumisesta.

Päivitetty 10.7.2023 kello 13.18: Lisätty tieto ilmailurajoituksesta sekä linkki poliisin tiedotteeseen.

Päivitetty 12.7.2023 ekllo 8.43: Lisätty tieto ilmatilarajoituksista sekä linkki Fintrafficin AIS Suplimenttiin.