Ohita navigaatio

Poliittisen lakon vaikutukset Finavian lentoasemien toimintaan 1.-2.2.2024

Artikkeli julkaistu
29.01.2024 klo 09:55
Arkistointipäiväys
Opastus Helsinki-Vantaan lähtöaulaan.
Lakko toteutuu 1.–2. helmikuuta 2024 ja siihen osallistuu useita ammattiliittoja. Tiedot lakkoon osallistuvista ammattiliitoista ja toimien laajuudesta ovat täsmentyneet eri ammattiliittojen osalta, ja Finavian lentoasemien toimintaan ja lentomatkustamiseen liittyvää vaikutusten arviointia on tehty aktiivisesti.  Pyydämme matkustajia huomioimaan, että lakon päättymisen jälkeen vaikutukset poistuvat asteittain.

Lakko vaikuttaa merkittävästi lentoasemien toimintaan ja lentomatkustamiseen. Kyseessä on poliittinen työtaistelu, joka ei kohdistu Finaviaan, eikä Finavia ole lakon osapuoli. Finavia omistaa Suomessa 20 lentoasemaa, joista 4 on niin kutsuttuja yhteistoimintakenttiä Puolustusvoimien kanssa.

Poliittisten lakkojen ulkopuolelle on rajattu Finavian operoimat Puolustusvoimien käytössä olevat sotilaskentät Halli ja Utti. Lisäksi yhteistoimintakentät Rovaniemi, Kuopio, Tampere-Pirkkala ja Jyväskylä ovat rajoitetusti lakon piirissä. Maarianhaminan lentoasema ei ole lakon piirissä.

Lentoasemat, jotka suljetaan kaupalliselta matkustaja- ja rahtilentoliikenteeltä 1.2. 2024 klo 00.00 - 2.2.2024 klo 24.00 poliittisen lakon laaja-alaisten vaikutusten johdosta:

  • Joensuu, Kajaani, Kemi-Tornio, Kokkola-Pietarsaari, Pori ja Savonlinna.

Lentoasemat, jotka asettavat poliittisen lakon laaja-alaisten vaikutusten johdosta kapasiteettirajoituksia kaupalliselle matkustaja- ja rahtilentoliikenteelle 1.-2.2.2024:

  • Helsinki-Vantaa, Ivalo, Jyväskylä, Kittilä, Kuopio, Kuusamo, Oulu, Rovaniemi, Tampere-Pirkkala, Turku ja Vaasa.

Muutokset tilanteeseen ovat mahdollisia. Päivitämme tätä tiedotetta tarvittaessa koskien lakon vaikutuksia Finavian lentoasemiin.

Ohjeita lentomatkustajille

Helsinki-Vantaan lentoaseman palvelupisteiden toimintoja palautetaan lakon päätyttyä asteittain. Tämän takia palvelupisteillä, kuten turvatarkastuksessa, jonotusajat voivat lauantaina 3.2. olla normaalia pitempiä. Pyydämme matkustajia varaamaan lauantaina hieman tavallista enemmän aikaa lähtöselvitykseen, matkatavaranjättöön ja turvatarkastukseen.

Pyydämme matkustajia seuraamaan oman lentoyhtiönsä ohjeita ja tiedotusta. Lentoyhtiöt tekevät päätöksen siitä, mitä lentoja lakkopäivinä 1.–2.2. lennetään. Lentoyhtiöt vastaavat myös matkatavaroista, joiden käsittelyssä voi kestää tavallista pidempään maahuolintayhtiöiden lakkotoimien vuoksi.

Suosittelemme varaamaan riittävästi aikaa lentoasemalle saapumiseen, sillä myös julkisessa liikenteessä on häiriöitä lakon aikana. Helsinki-Vantaalle on helppo saapua omalla autolla. Voit varata pysäköintisi ennakkoon. Mikäli matkaasi tulee muutoksia, pysäköinnin voi perua ilmaiseksi vielä 2 tuntia ennen varauksen alkamista.

Helsinki-Vantaan ravintoloiden, myymälöiden ja muiden palveluiden aukioloajoissa voi olla muutoksia lakkopäivien aikana. Pyrimme varmistamaan, että palveluita on avoinna matkustajille ympäri terminaalia lakon aikana.

Finnairin matkustustiedotteen löydät Finnairin verkkosivuilta.

Artikkeli julkaistu 19.01.2024 klo 16:11. Päivitetty 1.2.: Poistettu linkitys lentoasemakohtaisiin lentotietoihin, sillä niissä voi esiintyä poikkeamia lakkopäivien aikana.

Päivitetty 2.2.: Lisätty pyyntö huomioda, että lakon vaikutukset poistuvat asteittain ja lauantaina 3.2. palvelupisteillä voi olla normaalia pitempiä jonoja.